SPORT

Performanţă istorică pentru sportul din Republica Moldova. Luptătoarea Irina Rîngaci a devenit campioană mondială

Performanţă istorică pentru sportul din Republica Moldova. Luptătoarea Irina Rîngaci a devenit campioană mondială, la doar 20 de ani, în competiţia organizată la Oslo. Este prima luptătoare ce reuşeşte o astfel de performanţă. Un rezultat care se datorează şi antrenorilor. Aceştia speră că, măcar acum, autorităţile vor apleca urechea şi la problemele sportivilor.

Sportiva originară din satul Sărăţica Veche a învins-o în finala categoriei de până la 65 de kilograme pe japoneza Miwa Morikawa, cu scorul de 8-6. Este a patra medalie de aur pentru Irina Rângaci, toate câştigate în acest an. Luptătoarea a cucerit titlul european la seniori şi tineret dar şi medalia de aur la Mondialul de tineret. Luptătoarea a declarat pentru TVR Moldova că mai are un vis: o medalie olimpică.

IRINA RÎNGACI, campioană mondială la lupte: „După ce am reuşit să obţin acest titlu de campioană mondială, desigir că emoţiile sunt foarte mari şi de nedescris. Am depus foarte mult efort şi muncă pentru a ajunge până aici. Vreau să le mulţumesc antrenorilor şi tuturor celor care au contribuit pentru pregătirea mea. Desigur că, scopul meu nu este să mă opresc aici. Vreau să obţin o cotă şi o medalie olimpică.”

Irina a fost motivate să facă performanţă şi de sfaturile antrenorul Andrei Chiperi.

ANDREI CHIPERI, antrenorul Irinei: „Am muncit foarte mult ca să obţinem această medalie. Antrenamente, deplasări peste hotare la competiţii, cantonamente. Eram convinşi că putem obţine o medalie, dar de aur a fost un vis. Este o sportivă care poate lupta cu oricine.”

 Antrenorul Andrei Chiperi are însă şi regrete. Sportivii basarabeni nu au condiţii decente de antrenament şi trebuie să facă mari sacrificii pentru a reuşi în competiţie cu sportivii din alte ţări.

ANDREI CHIPERI, antrenor: „Condiţiile lasă de dorit. Practic la ei întreg staff-ul tehnic e mai mare decât numărul de sportivi, cu masor, antrenor personal, la noi antrenorul e masor, medic, şofer. Sper ca statul să ia în considerare aceste rezultate şi să investească mai mutl în sport.”

 Pe podiumul de la Oslo a urcat şi o altă luptătoare din Republica Moldova, Iulia Leorda. Sportiva a câştigat medalia de argint în categoria de până la 53 de kilograme. Performanţa sportivelor a fost lăudată şi în Parlament.