SPORT

Retrospectiva sportivă a anului 2021

Sportivii din Republica Moldova au avut un an dificil în 2021 dar mulţi dintre ei au obţinut rezultate remarcabile. Pandemia şi-a spus din nou cuvântul, iar condiţiile de pregărire, lipsa resurselor şi a bazelor de tratament au afectat rezultatele. De aceea este cu atât mai lăudabilă performanţa celor care au făcut să cânte imnul Republicii Moldova pe marele arene ale lumii, la europene sau mondiale. Canotorul Sergei Tarnovschi a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Tokyo, iar luptătorii Victor Ciobanu şi Irina Rîngaci au devenit campioni mondiali. Exemplul lor trebuie şi poate fi urmat.

Olimpiada de la Tokyo a fost cel mai aşteptat eveniment sportiv. S-a aminat un an din cauza pandemie şi a dat peste cap planurile organizatorilor. Republica Moldova a fost reprezentată de 20 de sportivi, la 8 probe. Singurul care a reuşit să urce pe podium a fost canotorul Serghei Tarnovschi. El a cucerit bronzul, la o mie de metri, şi a readus o medalie olimpică pentru Republica Moldova după o pauză de 13 ani.

TARNOVSCHI, canotor: „Mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut pe mine şi toată echipa olimpică. Am participat cu demnitate şi am ocupat locuri de frunte în finală. Am demonstrat că am muncit cu adevărat la această Olimpiadă.  Vă mulţumesc mult tuturor".

Pe lângă bronzul de la Jocurile Olimpice, Serghei Tarnovschi a mai luat un aur şi un argint la Cupa Mondială şi a devenit vicecampion european. Pentru performaţele sale, el a fost desemnat sportivul anului în Republica Moldova.

Tot la canotaj a scris istorie şi perechea Daniela Cociu-Maria Olăraşu care a reuşit o calificare surprinzătoare la Tokio. Fetele noatre au ajuns până în finala probei de canoe dublu, pe distanţa de 500 de metri, şi s-au clasat pe locul 7. Daniela Cociu şi Maria Olăraşu au obţinut însă o medalie de aur la campionatul european de până la 23 de ani şi una de argint la aceeaşi categorie de vârstă la campionatul mondial.

DANIELA COCIU, canotoare: „Pot să zic că este cel mai reuşit an din cariera mea şi este un început şi sperăm pe viitor să avem rezultate mult mai reuşit, tindem spre mai bun.”

În total, sportivii basarabeni au obţinut şapte clasări în top 8 la Olimpiada din Japonia. La un pas de medalie a fost şi luptătorul de greco-romane Victor Ciobanu, care a ajuns în semifinalele categoriei 60 de kg. Cu două victorii şi două înfrângeri s-a clasat pe locul 5. Victor Ciobanu nu a reuşit să urce pe podium la Olimpiadă dar a devenit în acest an Campion Mondial.

VICTOR CIOBANU, luptător: „Ceea ce priveşte Campionatul Mondial, mult timp am aşteptat acest rezultat. Foarte multă muncă s-a depus. Să nu creadă cineva că e uşor. Mă bucur că a venit şi rândul meu să devin campion mondial, mă bucur că am avut o formă bună după Jocurile Olimpice.”

Anul 2021 a fost unul excepţional pentru luptele feminine. Irina Rîngaci a fost desemnată sportiva anului după ce a devenit campioană europeană şi mondială la categoria de vârstă de până la 23 de ani dar şi la seniori.  

IRINA RÎNGACI, luptătoare: „Întradevăr a fost cel mai roditor an. Am reuşit să urc pe podiumurile europene, mai apoi mondiale, iar acum am început să iau aceste cupe pentru cel mai bun sportiv al anului.”

A fost un an bun şi pentru Iulia Leorda, care a luat argint la Mondiale şi un bronz la Europene.

IULIA LEORDA, luptătoare: „Întradevăr, anul acesta a fost cel mai de succes. Am muncit ani întregi pentru aceste rezultate.”

Atât Irina Rîngaci cât şi Iulia Leorda sunt pregătite de antrenorii Andrei şi Petru Chiperi. Cel din urmă a fost desemnat Antrenorul anului.

PETRU CHIPERI, antrenor de lupte: „Avem cu ce ne mândri şi nu doar noi ne mândrim cu ele, dar toată ţara. Mulţumim lor că au făcut faţă cerinţelor care au fost puse.”

Anastasia Nichita este o altă luptătoare care, în pofida accidentărilor, a înregistrat performanţe remarcabile. S-a clasat pe 7 la Jocurile Olimpice şi a obţinut medalia de bronz la Campionatul European.

Şi halterofilii basarabeni s-au făcut remarcaţi pe arena internaţională. La doar 21 de ani, Marin Robu s-a clasat pe locul 8 la Jocurile Olimpice, a cucerit o medalie de argint la Campionatul European şi una de bronz la Campionatul Mondial.

MARIN ROBU, halterofil: „Acest an a fost cel mai bun, dar este şi normal, pentru că noi devenim mai maturi şi este normal să avansăm mai mult şi să aducem cât mai multe medalii. Sperăm să continuăm aşa, să progresăm. Să nu rămânem la acelaşi nivel şi să aducem rezultate cât mai bune.”

Halterofila Elena Cîlcic s-a clasat pe locul 8 la Tokio şi a devenit vicecampioană europeana in 2021. De asemenea, Teodora Hîncu a ocupat locul 5 la mondialele de seniori şi a obţinut medalia de bronz la Campionatul Mondial de juniori.

Judocanii au avut şi ei un an bun. Denis Vieru s-a clasat pe locul 9 la Jocurile Olimpice şi a cucerit două medalii de aur la Grand Prix Zagreb şi Abu Dhabi. Tot pe locul 9 la Olimpiadă s-a clasat şi judocanul Victor Sterpu, care a urcat insă pe podium la turneele din Antalya şi Zagreb.

De la judo, mergem la o altă probă olimpică –atletism. Andrian Mardare s-a clasat pe locul 7 la Tokyo la proba aruncarea suliţei. În 2021 , a urcat pe podium la marele turnee atletice de la Berlin şi Paris.

ANDRIAN MARDARE, atlet: „Rezultate destul de frumoase. Chiar şi până la Jocuri, dar şi după au urmat câteva competiţii puternice. Dar, au fost şi unele greutăţi, chiar pregătirea către jocuri a fost destul de grea, pentru că până în ultimele momente nu aveam suplimentele necesare. Consider însă că a fost un an bun ca rezultate sportive.”

Fotbalul rămâne insă sportul rege şi a făcut in acest an ca numele unei echipe din Republica Moldova să fie pe prima pagina a ziarelor de sport din intreaga lume. Fotbaliştii de la Sheriff Tiraspol s-au calificat în premieră în grupele Ligii Campionilor şi i-au bătut pe cei de la Real Madrid chiar la ei acasă, pe Santiago Bernabeu. Sheriff a făcut faţă provocărilor cu ecgipe titrate ale lumii şi s-a  clasat pe locul trei, în grupa D, cu 7 puncte accumulate. In 2022 vor juca în şaisprezecimile Ligii Europei.

Pentru sportivii basarabeni urmează Jocurile Olimpice de iarnă, care se vor desfăşura în perioada 4-20 februarie la Beijing. Republica Moldova are cel putin 10 sportivi cu şanse de calificare la marea competiţie.