SPORT

Sportivii din Republica Moldova, clasaţi în top 8 la Jocurile Olimpice şi Paralimpice, de la Tokyo, au fost premiaţi de Guvern

Sportivii din Republica Moldova, clasaţi în top opt la Jocurile Olimpice şi Paralimpice, de la Tokyo, au fost premiaţi de Guvern. Executivul a locat din bugetul de stat 11 milioane de lei.

Sportivii calasaţi pe locul trei au primit câte 2 milioane de lei, cei de pe locul patru şi cinci cîte 600 de mii de lei, pentru locul şase au fost alocate 400 de mii de lei, iar pentru locurile şapte şi opt – 300 şi, respectiv,  200 de mii de lei.  

La ceremonie a fost şi Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu:  "Dumneavoastră toţi ne-aţi oferit temei ca să trăim sentimental de mândrie pentru Republica Moldova, pe care aţi reprezentat-o cu demnitate pe arena  sportive internaţională. Aţi demostrat că deşi suntem o ţară mică avem potential şi avem talente mari. "

În total, 13 sportivi au fost răsplătiţi astăzi de Guvern pentru performanţele lor. Premiaţi au fost şi antrenorii, dar şi medicii lotului olimpic.

NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministrul Republicii Moldova: "Premiile de astăzi în valoare de aproape 11 milioane de lei reprezintă o apreciere din partea Guvernului pentru rezultatele sportivilor dar a tuturor celor care au contribuit prin muncă şi implicare ca aceste rezultate să fie posibile. Pentru anul 2022 din bugetul de stat au fost alocate peste 160 milioane lei pentru dezvoltarea sportului naţional, urmează să îmbunătăţim desigur şi cadrul de politici.. "

La jocurile Olimpice de la Tokyo, Republica Moldova a obţinut o medalie de bronz, prin canoistul Serghei Tarnovschi, în proba de 1000 de metri. Un sportiv s-a clasat pe locul cinci, patru pe locul 7 şi doi pe locul opt. Alţi cinci sportivi s-au clasat în top opt la Jocurile Paralimpice organizate în acest an în Japonia.