SPORT

Statul promite premii de sute de mii de lei sportivilor care vor veni cu medalii de la Jocurile Europene 2019

post-img

Sportivii care vor reprezenta Republica Moldova la Jocurile Europene 2019  şi care vor aduce medalii acasă vor primi premii băneşti în valoare de sute de mii de lei din partea statului. Un proiect privind alocarea banilor în acest sens a fost elaborat de Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, a fost  suspus consultărilor publice şi urmează să ajungă pe masa Guvernului pentru a fi aprobat.

Potrivit proiectului, cei care vor aduce medalii de aur vor primi 220.000 de lei. Argintul va fi premiat cu 160.000 de lei, iar bronzul – cu 120 de mii de lei. Cei care vor ajunge pe locul 4 vor primi din partea statului 50.000 de lei, iar cei de pe locul 5 – 30.000 de lei.

Premiaţi vor fi şi antrenorii celor care vor obţine rezultate bune. Pentru antrenori, premiul va fi egal cu cel al sportivilor, însă vor primi un singur premiu, chiar dacă au asistat mai mulţi sportivi.

Medicii şi maseurii vor primi 10% din valoarea premiului sportivului.

Premiile olimpice, ce vor fi acordate sportivilor reprezintă „ o stimulare şi menţinere a sportivilor de performanţă, a antrenorilor şi specialiştilor domeniului şi combaterea fenomenului naturalizării sportivilor autohtoni de către alte state”.

A doua ediţie a Jocurilor Europene se va desfăşura în or. Minsk, Republica Belarus în perioada 21-30 iunie 2019. Acţiunea sportivă este organizată sub egida Asociaţiei Comitetelor Olimpice Europene (COE) şi reprezintă o competiţie olimpică destinată sportivilor din ţările europene.

La 2-a ediţie a Jocurilor Europene vor participa peste 4022 de sportivi din 50 de ţări ale Europei, la 15 ramuri de sport, 23 discipline sportive şi vor fi puse în joc 199 de medalii. Rezultatele obţinute de sportivi la Jocurile Europene de la Minsk, Belarus vor ajuta sportivii autohtoni să se califice la Jocurile Olimpice de Vară, Tokyo 2020.

Republica Moldova va fi reprezentată de către 50 de sportivi. Judo – 5 sportivi; Sambo – 7 sportivi; Badminton – 2 sportivi; Caiac-canoe – 5 sportivi; Tir cu arcul – 2 sportivi; Lupte – 12 sportivi; Ciclism – 5 sportivi; Box – 10 sportivi; Tir – 1 sportiv; Tenis de masă – 1 sportiv.
Potrivit proiectului, mijloacele financiare pentru acordarea acestor premii au fost prevăzute în bugetul de stat, pentru anul 2019, la capitolul „Servicii de sport şi cultura fizică”