Cât aur a fost minat până acum de omenire şi cât mai poate fi extras din Pământ
Vizualizari:

Cât aur a fost minat până acum de omenire şi cât mai poate fi extras din Pământ

Preţul aurului a ajuns, în această vară, la un nivel record, trecând de 2.000 de dolari uncia. În aceste condiţii, apar întrebări precum: cât aur este disponibil acum pe piaţă şi cât aur mai poate fi extras din Pământ? În plus, va rămâne omenirea fără aur?

Aurul este un metal foarte preţios, văzut adesea ca o investiţie, ca o podoabă pentru afişarea statutului social, dar este şi o componentă a produselor electronice. Mai este însă şi o resursă finită, pe care omenirea nu o va mai putea mina, cândva în viitor, relatează BBC, potrivit Digi24.

Experţii vorbesc despre conceptul „peak gold”, care are loc atunci când a fost minată cantitatea de aur disponibilă dintr-un an, iar unii consideră că acest „vârf” a fost atins.

Producţia totală de aur a fost în 2019 de 3.531 de tone, cu 1% mai puţin decât în 2018, potrivit Consiliului Mondial al Aurului, fiind prima scădere din 2008.

„În timp ce aprovizionarea ar putea scădea uşor în următorii ani, pe măsură ce rezervele existente sunt epuizate şi noile descoperiri importante sunt tot mai rare, ideea că producţia de aur şi-a atins vârful este uşor prematură”, a spus Hannah Brandstaetter, un purtător de cuvânt al Consiliului Mondial al Aurului.

Mai mult, experţii spun că, chiar dacă este atins un vârf al producţiei, scăderea din următorii ani nu este abruptă, fiind mai degrabă vorba de una graduală, care se va întinde pe decenii.

Cât aur mai poate fi minat?

Apare aşadar întrebarea: cât aur mai este disponibil în pământ şi poate fi extras? Companiile miniere estimează volumul aurului rămas în două feluri: rezerve - aurul care este profitabil să fie extras la preţul actual; resurse - aurul care are potenţialul de a fi extras, după cercetări suplimentare sau la un preţ mai mare.

Chiar dacă nu este simplu, aurul din prima categoria poate fi calculat mai uşor. Potrivit US Geological Survey, rezervele de aur care care se află acum în subteran sunt estimate la aproximativ 50.000 de tone. Pentru a ne face o imagine, până acum au fost extrase aproximativ 190.000 de tone de aur, deşi estimările variază în funcţie de sursă.

Astfel, în cifre mari, ar mai putea fi scoasă din minele din întreaga lume circa 20% din cantitatea totală de aur a Terrei. Însă, în viitor, ar putea fi minate rezerve de aur care acum nu sunt fezabile din punct de vedere economic.

Cele mai mari surse de aur din lume

Cea mai mare sursă de aur din lume este Bazinul Witwatersrand din Africa de Sud, care a dat până acum circa 30% din aurul extras. Alte surse mari de aur sunt mina Mponeng (Africa de Sud), minele Super Pit şi Newmont Boddington (Australia), mina Grasberg (Indonezia) şi minele din Nevada (SUA).

În prezent, China este ţara care produce cel mai mult aur, iar Canada, Rusia şi Peru sunt producători majori.  

Deşi sunt găsite noi mine de aur, marile descoperiri şi depozite sunt din ce în ce mai rare. Aşadar, majoritatea producţiei actuale provine din minele vechi, exploatate în ultimele decenii.

În plus, costurile cu extragerea metalului preţios sunt foarte mari, fiind nevoie de multe maşinării şi foarte multă expertiză, dar şi de distrugerea unor zone mari, în subteran şi la suprafaţă. 

Acum, 60% din operaţiunile miniere aurifere din întreaga lume sunt de suprafaţă.

„Mineritul devine mai greu, deoarece cele mai mari rezerve şi cu costuri mai reduse sunt aproape epuizate. Pe de altă parte, minele aurifere din China sunt mai mici, dar au costuri de exploatare mai mari”, spune Ross Norman, specialist la MetalsDaily.com.

În lume au mai rămas puţine teritorii neexplorate, cu potenţial pentru descoperiri promiţătoare. Întâmplător sau nu, aceste zone sunt şi instabile politic, precum Africa de Vest.

Astfel, deşi preţul aurului a atins un nivel record în luna august, asta nu înseamnă că şi producţia minieră a crescut automat. O explicaţie pentru valoarea record a metalului galben este dată de restricţiile impuse în întreaga lume de restricţiile pentru încetinirea răspândirii coronavirusului, iar minele au fost închise total sau parţial.

În plus, investitorii văd mereu aurul ca pe o opţiune sigură în perioadele cu incertitudine economică, de aici şi cererea mai mare.

Va rămâne Pământul fără aur? Cât aur există pe Lună?

În timp ce aurul de pe Terra poate fi greu de cuantificat, nu este totuşi singurul loc de unde poate fi extras. Aurul poate fi găsit şi pe satelitul natural al Pământului, însă costurile de exploatare şi transport sunt uriaşe, fiind calculate acum ca fiind mai mari decât valoarea în sine a aurului.

De asemenea, şi în Antarctica sunt câteva rezerve de aur, dar, la fel, este ineficient din punct de vedere economic ca să fie extras, din cauza condiţiilor meteo foarte dure.

Un alt loc de pe Pământ unde poate fi găsit aur este şi pe fundul oceanelor, dar şi de aici exploatarea este mai scumpă în raport cu valoarea aurului extras.

Însă, în comparaţie cu multe resurse finite, precum petrolul, aurul poate fi reciclat. Aşa că, este greu de spus că omenirea va rămâne fără aur, chiar şi după ce minele vor fi închise.

O resursă importantă o reprezintă vechile produse electronice. De exemplu, dintr-un telefon vechi poate fi reciclat aur în valoare de câţiva euro. Iar industria reciclării este abia la început.

Similare
RECOMANDĂRI