LIVE-TEXT.Alegeri România: Românii din diasporă aleg senatorii şi deputaţii. S-au deschis secţiile de votare pentru a doua zi de vot în diasporă 
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

LIVE-TEXT.Alegeri România: Românii din diasporă aleg senatorii şi deputaţii. S-au deschis secţiile de votare pentru a doua zi de vot în diasporă 

Românii din diasporă au în acest an două zile pentru a alege senatorii şi deputaţii. Procesul de vot se desfăşoară începând cu ora 07:00 până la ora 21:00(ora locală), cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59. Numărul total de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate cu drept de vot e de peste 740 de mii. În diasporă au fost organizate 748 de secţii de votare, cu 331 mai mult decât la alegerile parlamentare din 2016.

UPDATE: Peste 86.000 de români au votat în diaspora, sâmbătă, până la ora 22.00 (ora României), la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, în prima zi a scrutinului, potrivit Agerpres. Datorită fusului orar, deja s-au deschis secţiile de votare pentru a doua zi de vot în diaspora. Este vorba despre secţiile de la Auckland (Noua Zeelandă), precum şi cele de la Canberra, Melbourne şi Sydney (Australia). Vor urma secţiile de votare din Adelaide (22.30 ora României) şi Brisbane (ora 23.00 ora României), care încep şi ele a doua zi a scrutinului parlamentar.


UPDATE: Prezenţă modestă în prima zi de vot în străinătate, inclusiv în ţări cu importante comunităţi de români, precum Italia, Spania, Franţa sau Marea Britanie, relatează stiriletvr.ro. Potrivit MAE român, procesul decurge în condiţii foarte bune. Secţiile sunt dotate corespunzător, inclusiv cu mijloacele de protecţie sanitară. În ţările unde pandemia a adus restricţii de circulaţie, spre exemplu în Franţa, românii trebuie să completeze declaraţia de deplasare emisă de autorităţile de la Paris şi să bifeze căsuţa cu numărul 7. Au apărut însă probleme la votul prin corespondenţă. 35.880 de români au validat cereri în aplicaţie pentru acest tip de vot, însă la misiunile diplomatice şi la cele 3 secţii organizate de MAE au ajuns plicurile cu voturile a 21.600 de oameni.

În Republica Moldova au fost deschise 30 de secţii de votare. 
Lista secţiilor de votare deschise în Republica Moldova
Care sunt actele în baza cărora pot vota la alegerile din RomâniaUPDATE: Potrivit Agerpres, a doua zi a votării în străinătate la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor a început la ora 20:00 (ora României), când s-a deschis secţia de votare organizată la Auckland, Noua Zeelandă. A doua zi a votării în străinătate va continua cu deschiderea secţiilor organizate în Seul şi Tokyo (ora 24: 00 ora României), Perth, Shanghai, Hong Kong, Beijing, Manila, Kuala Lumpur şi Singapore (ora 01:00 ora României).

Până în prezent, prima zi a votării s-a încheiat în 48 de secţii din Noua Zeelandă, Australia, Republica Coreea, Japonia, China, Filipine, Malaezia, Republica Singapore, Republica Indonezia, Regatul Thailandei, Vietnam, Kazahstan, India, Sri Lanka, Pakistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite, Georgia, Sultanatul Oman, Iran, Arabia Saudită, Belarus, Etiopia, Irak, Kenya, Kuweit, Qatar, Federaţia Rusă, Turcia.

UPDATE: Peste 71.000 de români din diaspora şi-au exercitat dreptul de vot, sâmbătă, până la ora 18:00 (ora României). În prezent continuă votarea în 729 de secţii, după ce s-au deschis şi secţiile de votare organizate în vestul Statelor Unite ale Americii (Los Angeles, Anaheim, Sacramento, San Francisco, Los Altos, Las Vegas, Portland şi Seattle) şi Canadei (Vancouver), relatează Agerpres.

UPDATE: Biroul Electoral Central a solicitat în şedinţa de sâmbătă Companiei Naţionale Poşta Română SA mai multe informaţii referitoare la votul exprimat prin corespondenţă la alegerile parlamentare de către românii aflaţi în diaspora. Potrivit cifrelor oficiale, în jur de 39.000 de români din străinătate au făcut demersurile necesare pentru a vota prin corespondenţă la alegerile parlamentare de duminică. Până sâmbătă, aproximativ 14.500 de plicuri s-au întors în ţară, conform informaţiilor furnizate astăzi de preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, potrivit stiriletvr.ro.

UPDATE: S-au deschis şi secţiile organizate în vestul Statelor Unite ale Americii (Los Angeles, Anaheim, Sacramento, San Francisco, Los Altos, Las Vegas, Portland şi Seattle) şi Canadei (Vancouver).

UPDATE: Aproape 60.000 de români din diasporă au votat către ora 16:00, între care 38.403 pe listele suplimentare, pe lângă cei care au optat pentru votul prin corespondentă. 

UPDATE: Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, până la ora 15.00 au votat aproximativ 53.000 de persoane în diaspora, dintre care 32.281 de votanţi pe listele suplimentare.

UPDATE: 26.405 alegători din diasporă au votat până sâmbătă, la ora 14:00, la alegerile parlamentare, iar lor li se adaugă cei 21.329 de alegători care au optat pentru votul prin corespondenţă. Peste 4.600 de români au votat în Italia şi peste 3.400 în Spania. ÎnFranţa au votat până la această oră 1.200 de persoane, în Germaniapeste 2.700, iar în Marea Britanie peste 1.870.
 

UPDATE: Timpii de aşteptare la secţiile de votare deschise în R. Moldova

UPDATE: La ora 14:00 (ora României) s-a încheiat prima zi a votării şi la secţiile organizate în Seoul, Tokyo, Perth, Beijing, Shanghai, Hong Kong, Manila, Kuala Lumpur şi Singapore.

UPDATE:  La ora 13:00 (ora României), a început prima zi a votării la secţia organizată pe coasta de est a Canadei, la Dieppe.

UPDATE: Prima zi a votării în străinătate la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din acest an s-a încheiat în cele mai estice şase secţii organizate în Australia - Canberra, Melbourne, Sydney, Adelaide, Brisbane şi Noua Zeelandă - Auckland, informează, Ministerul de Externe al României. "Procesul de votare a decurs în condiţii foarte bune şi nu a fost necesară prelungirea votării", precizează un comunicat al MAE.

UPDATE: Peste 43.000 de români au votat în diasporă, până sâmbătă, la ora 13:00 (ora României), la alegerile parlamentare, în prima zi a scrutinului care are loc în străinătate, potrivit Agerpres.


Harta secţiilor de votare în străinătate, ce poate fi accesată la link-ul https://www.mae.ro/maps/4083, permite cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate să identifice secţiile de votare din apropiere şi să-şi planifice participarea la alegerile parlamentare, astfel încât să poată fi evitat riscul de producere a unor aglomerări la unele secţii de votare din străinătate.


UPDATE: S-au deschis urnele şi în ţările din Europa Occidentală, în Italia, Spania, Franţa, Germania, acolo unde se află comunităţi importante de români şi unde au fost suplimentate semnificativ secţiile de vot faţă de alegerile parlamentare din 2016. Votul este în desfăşurare în 695 secţii de votare, din Asia, Europa şi Africa.


UPDATE: Procesul electoral în cadrul alegerilor parlamentare este în desfăşurare în străinătate, unde până sâmbătă la 7.00 ora României au votat peste 21.500 de români din afara ţării. Potrivit datelor Autorităţii Electorale Centrale, până la ora 07:00, 21329 de alegători au votat prin corespondenţă, iar 273 şi-au exercitat dreptul de vot la urne.


 

Votul la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din 5 şi 6 decembrie 2020 a început vineri la 20.00 ora României, când s-a deschis secţia de votare organizată la Auckland, Noua Zeelandă.

Astfel, cetăţenii români cu domiciliul în străinătate pot vota pe baza unuia din următoarele acte: paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu, paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu, paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu. Cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile din străinătate cu un document de identitate românesc (cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar), însoţit de un document emis de autorităţile statului de reşedinţă prin care se dovedeşte dreptul legal de şedere în străinătate pe o perioadă mai mare de 90 de zile.

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot chiar dacă actele de identitate româneşti enumerate au expirat în perioada 1 martie - 6 decembrie 2020. De asemenea, dacă documentele doveditoare ale reşedinţei în străinătate emise de autorităţile străine au expirat în perioada 1 martie - 6 decembrie, acestea sunt considerate valabile pentru exercitarea dreptului de vot. Cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate pot prezenta documentele doveditoare ale reşedinţei în străinătate emise de autorităţile străine atât în original, cât şi în copie, precum şi în format electronic.

Alegătorii români din străinătate au la dispoziţie o linie telefonică pentru obţinerea de informaţii utile privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare din 5 şi 6 decembrie în străinătate: 0040214312065. Linia telefonică, cu tarif normal, este disponibilă permanent în perioada 3 decembrie, ora 8,00, - 7 decembrie, ora 20,00.

MAE de la Bucureşti reaminteşte că a pus la dispoziţia alegătorilor români din străinătate Ghidul alegătorului român la secţiile de votare din străinătatece conţine informaţii privind condiţiile de exercitare a dreptului de vot la secţie, documentele necesare votării, procedura de votare, orarul secţiilor de votare şi măsurile specifice de siguranţă sanitară adoptate în contextul pandemiei de COVID-19, precum şi o rubrică de Întrebări frecvente, care oferă răspunsuri la cele mai frecvente întrebări adresate de cetăţenii români din afara graniţelor ţării cu privire la exercitarea dreptului de vot la secţie.
Similare
RECOMANDĂRI