UNIRE PRIN ÎNFRĂŢIRE

Satul Costeşti la un an după semnarea Declaraţiei simbolice de Unire cu România

Pas cu pas, spre Marea Reunire. Anul centenarului a adus o rază de speranţă în localităţile din Republica Moldova şi România. Dorind un viitor mai bun, sute de primari de pe ambele maluri ale Prutului au semnat declaraţii simbolice de unire. TVR Moldova şi-a propus să-i desopere, în cadrul campaniei "Unire prin înfrăţire". Zi de zi, până pe 27 martie, veţi cunoaşte primarii şi localităţile care mai cred că sângele apă nu se face. Este şi cazul satului Costeşti care, pe 22 martie 2018, a semnat Declaraţia Simbolică de Unire cu România.  

Decizia autorităţilor locale de a face acest pas a fost gândită cu mult timp inainte, alaturi de întreaga comunitate, pentru ca aceasta importanta hotarare să fie un act al majorităţii, a celor care cred în această soluţie de rezolvare a viitorului Republicii Moldova, dupa cum spune primarul satului Costeşti, Natalia Petrea.
 
Declaraţia de Unire a fost adoptată atunci în unanimitate de cei 23 de consilieri locali, reprezentanţi ai mai multor partide politice, dar au fost colectate şi 2 mii de semnături de la localnici. In sat, insa, au fost si alte pareri.
 
Comuna Costeşti a semnat, până acum, şapte acorduri de infratire cu localităţi din România.
 
Deşi declaraţia este una simbolica, acesta nu a rămas doar pe hârtie.Comuna Costeşti a reuşit să dezvolte, deja, câteva proiecte cu autorităţi locale din Romania. S-au facut vizite reciproce, s-au incheiat proiecte de dezvoltare educative şi sociale.Cea mai strânsă relaţie s-a   legat cu municipiul Bacău.
 
Edilul comunei este convinsă că proiectele de dezvoltare a localităţilor din Republica Moldova vor fi susţinute, in continuare, de comuntatile de peste Prut, declaraţia de Unire fiind doar un început in colaborarea transfrontalieră.
 
Peste 130 de localităţi din Republica Moldova dar şi din România au semnat declaraţii simbolice de unire, pentru a sărbători Centenarul pe ambele maluri ale Prutului.