Justiție

Patru procurori anticorupţie refuză să treacă evaluarea comisiei vetting

Patru procurori anticorupţie refuză să treacă evaluarea comisiei vetting

Patru procurori anticorupţie au anunţat că demisionează, deoarece nu sunt de acord să le fie verificate averea şi integritatea. Anunţul a fost făcut de procurorul general Ion Munteanu, care susţine că, totuşi, procurorii mai au la dispoziţie o zi pentru a decide dacă acceptă să treacă comisia vetting.

ION MUNTEANU, procuror general: La ziua de ieri erau patru cereri de demisie în legătură cu procedura de vetting. O altă opţiune nu am decât să le accept. Sper că acestea vor fi toate. Sper că procurorii au conştientizat necesitatea acestui exerciţiu, îşi vor asuma acest exerciţiu. Este important să se petreacă cât mai repede posibil. - Cine sunt aceşti procurori? Puteţi să daţi numele? - Sunt procurori de la nord şi de la oficiu principal. Nu cred că este foarte esenţial numele acestora. Cunoşteam despre intenţia acestor procurori de a se elibera din sistem în momentul notificării.

În cadrul Procuraturii Anticorupţie activează peste 60 de procurori. Cei care vor pica evaluarea comisiei vetting nu vor mai putea activa în calitate de procurori sau în alte funcții de demnitate publică pentru o perioadă între 5 și 7 ani. De asemenea, procurorii care nu vor promova vettingul nu vor putea primi pensii și indemnizații speciale.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter