Actualitate

BERD acordă un împrumut pentru reabilitarea coridorului feroviar Nord-Centru

post-img
imagine simbol

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va acorda Republicii Moldova un împrumut în valoare de 18,205 milioane de euro pentru reabilitarea coridorului feroviar Nord-Centru Vălcineț-Ocnița-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari. Este vorba despre inițiativa UE „Coridoarele de Solidaritate”, transmite IPN.

Guvernul a aprobat semnarea Acordului de modificare nr.1 la Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și BERD „RLF – Răspuns de urgență – Căile Ferate din Moldova”, semnat la Chișinău pe 27 iunie 2023.

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale precizează că proiectul integral prevede reabilitarea coridorului feroviar Vălcineț-Ocnița-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari, cu o lungime de 446 de kilometri, din care 128 de kilometri de cale ferată sunt într-o stare nesatisfăcătoare.

Parlamentul a ratificat anterior următoarele acorduri pentru a susține implementarea proiectului: un împrumut de 23 de milioane de euro de la BERD, un grant de 19,56 milioane de euro prin Instrumentul European de Vecinătate și un contract de finanțare de 41,205 milioane de euro de la BEI.

„Acest tronson de cale ferată asigură legătura cu mediul industrial din nordul și centrul Republicii Moldova, inclusiv cu zonele economice libere din Mărculești, Bălți, Ungheni și Chișinău. Coridorul este important pentru exportul, importul și tranzitul mărfurilor din România și Ucraina. În plus, acest tronson conectează coridorul feroviar Căinari-Cimișlia-Basarabeasca-Giurgiulești, fiind utilizat pentru logistica mărfurilor transbordate în porturile dunărene și cele de la Marea Neagră”, se arată într-un comunicat de presă al MIDR.

Lucrările de reparație a tronsonului sunt programate să fie finalizate până la sfârșitul anului 2025.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter