Actualitate

Zeci de profesori de limba română din UTA Găgăuzia, raionul Taraclia și mun. Bălți merg în România pentru un curs intensiv de perfecționare. Cristian-Leon Țurcanu: „Este un proiect foarte drag Ambasadei României. Vor mai urma alte două grupe”

post-img
Ambasada României

Astăzi, 13 iunie, 57 de profesori de limba română din UTA Găgăuzia, raionul Taraclia și mun. Bălți, pleacă în România pentru a urma un curs intensiv de formare profesională. La evenimentul premergător plecării, ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, a precizat că acesta este primul grup care pleacă pentru perfecționare în România și că acest proiect se va extinde și anul următor.

„Este un proiect foarte drag Ambasadei României, pornit din ambasadă în urma vizitelor efectuate în școlile din R. Moldova, cunoscând nevoia de perfecționare de care aveți nevoie. Astăzi este prima grupă care pleacă în România. Vor mai urma alte două grupe. Am plăcerea să vă spun că lucrăm la începerea unui nou proiect, sprijinit foarte generos de Ministerul Educației de la București, care să se adreseze nu doar profesorilor de limba română, ci și celor care predau alte materii în limba română”, a spus Cristian-Leon Țurcanu.

Diplomatul a menționat în discursul său că, din toamna acestui an, va exista clasa a cincea la Liceul Mihail Ceachir din Comrat și se vor finaliza lucrările de modernizare începute la Liceul de limba română din localitate.

„Guvernul României a investit peste 800 000 de euro în lucrările finalizate și așteptăm să se finalizeze și lucrările restante. Primarul din Comrat m-a asigurat că vor exista fondurile necesare. Asta dovedește că există interes pentru limba română din partea tuturor, dovedește că punem mână de la mână în procesul de învățare și de perfecționare a limbii române în comunitățile de alolingvi, dovedește în continuare că facem bine împreună”, a declarat Cristian-leon Țurcanu.

Ministrul Educației din Republica Moldova, Dan Perciun, a precizat că acest proiect pornit astăzi va consolida competențele profesionale de predare a limbii române în zonele compact populate de minoritățile etnice naționale,.

„Proiectul a fost posibil datorită bunei colaborări dintre ministerele Educației din R. Moldova și România și a Ambasadei României în R. Moldova. Astăzi, 57 de profesori sunt gata să pornească într-o nouă etapă de formare profesională, iar la mijlocul lunii iulie, alți 50 de profesori vor avea posibilitatea să își perfecționeze competențele lingvistice în România. Avem 900 de profesori de limba română care predau în cele 255 de școli alolingve, iar mai bine de 10% vor pleca  în această vară.România pentru a-și perfecționa abilitățile profesionale”, a spus Dan Perciun.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter