Social

Basarabenii care sunt nemulţumiţi de numele de familie sau de prenumele pe care îl poartă, pot cere înlocuirea acestora

Basarabenii care sunt nemulţumiţi de numele de familie sau de prenumele pe care îl poartă, pot cere înlocuirea acestora

Basarabenii care sunt nemulţumiţi de numele de familie sau de prenumele pe care îl poartă, pot cere înlocuirea acestora. Reprezentanţii Agenției Servicii Publice spun că procedura este simplă şi nu foarte costisitoare. Dar cererile de înlocuire a numelui sunt luate în considerare numai dacă există motive temeinice.

ZFR

În satul Costeşti, raionul Ialoveni, sute de familii poartă nume care stârnesc râsul atunci când sunt rostite.


VALENTINA PAVALACHE, secretar, Consiliul Sătesec Costeşti: „Familia Bortă şi Mereacre sunt cele mai numeroase. Cea mai numeroasă este Mereacre. Undeva 21%  din locuitori au numele de familie Mereacre. 19% sunt cu familia Bortă. În ultimii ani s-au diversificat numele de familie a costeştenilor fiindcă s-au căsătorit cu persoane din alte localităţi.”

În timp ce pentru unii schimbarea numelui ar putea fi doar un moft, pentru alţii acest lucru reprezintă o necesitate.


Reprezentanţii Agenției Servicii Publice spun că cetăţenii Republicii Moldova îşi pot schimba numele sau prenumele astfel încât să corespundă naționalității pe care o au, dacă doresc să revină la numele pe care l-au avut până la căsătorie, în cazul în care acesta este format din expresii indecente sau ridicole ori dacă se pronunță dificil. Psihologii afirmă că unele persoane vor să-şi schimbe numele pentru a scăpa de un factor stresant.


ZFR

 SVETLANA GORE, psiholog: „Atunci când deja este foarte influenţabil, deja te marchează numele. De exemplu începând de mici copii, la şcoală aţi trecut prin bullying sau aţi trecut prin situaţii neplăcute sau este chiar un nume care nu vă este compatibil şi vedeţi că nu puteţi prin terapie să depăşiţi factorul acesta într-adevăr poţi să-l schimbi. Dar, nu este un factor final că se va opri aici factorul de autodistrugere şi de neacceptare.”

Simplul fapt că nu îți place numele primit la naștere nu poate justifica cererea de schimbare, iar unor categorii de persoane le este refuzat acest serviciu, mai spun reprezentaţii ASP.

NATALIA STEPANOV, şef, secţia stare civilă Botanica: „Atunci când persoana are antecedente penale şi aceste antecedente nu au fost stinse. Antunci când el solicit ca numele de families au prenumele să fie compus din trei nume de familie sau trei prenume atunci cererea lui este respinsă de către departamentul stare civilă.  Deoarece legislaţia Republicii Moldova prevede ca numele să fie alcătuit doar din două nume conexe sau două prenume.”

Schimbarea numelui sau a prenumelui costă de la 230 la 920 de lei, în regim de urgenţă. Potrivit Agenţiei Servicii Publice, în ultimii patru ani, în Republica Moldova, aproape 12 mii de persoane au cerut schimbarea numelui sau a prenumelui.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter