Timp de două zile, scuarul Muzeului Național de Istorie din Chişinău a fost gazda Festivalului Vinului de Autor. Oamenii au avut ocazia să degusta vinuri deosebite, inclusiv din ediții limitate și premiate la concursurile internaționale. Cei din sectorul vitivinicol au putut participa şi la diverse ateliere cu somelieri experimentaţi.
Arome fine şi gusturi unice au impresionat oaspeţii celei de-a doua ediţii a Festivalului Vinului de Autor. Oamenii au degustat băuturi din diverse soiuri de struguri şi au putut afla istoria unor vinuri deosebite.
„Sunt foarte gustoase, sunt de pe meleagurile noastre. Ne bucurăm că suntem la acest eveniment, sperăm să fie organizate mai multe şi... în general, Republica Moldova este o ţară frumoasă care produce vinuri extraordinare. Vinurile sunt foarte bune, de asta şi suntem aici. Vrem să ne bucurăm de atmosferă, de un vin bun. Prefer, personal, vinurile albe, dacă aş alege un favorit, ar fi Rieslingul”.
Reprezentanţii a peste 30 de vinării au fost prezenţi la evenimentul din acest an. Iar somelieri cu renume au organizat mai multe ateliere pentru pasionaţii de acest domeniu.
„Astăzi îi surprindem pe consumatorii noştri fideli, în primul rând, cu vinuri de sezon, vinuri albe, rose, seci, demi-seci... La vinurile noastre s-a depus foarte multă muncă şi pasiune. Aici este şi prietenul meu Adrian, noi amândoi facem vin. Avem vinuri din soiuri locale, ca Viorica, şi desigur că avem şi soiuri de talie mondială, ca Riesling, Cabernet Sauvignon. Vinuri de mic producător, vinuri de calitate, vinuri de suflet”.
Evenimentul a fost organizat de Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova.
ARCADIE FOȘNEA, președinte, Consiliul Asociația Micilor Producători de Vinuri: „Fiecare mic producătorul a început totul de entuziasm şi pasiune, putem spune că fiecare mic producător este şi un creator. Am hotărât să numim vinul nostru – vin de autor… pentru că la fiecare vin prezentat aici veţi auzi povestea şi experienţa fiecărui producător”.
ANDRIAN DIGOLEAN, secretar de stat, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare: „Suntem în top 12 exportatori mondiali şi în top 20 producători de vinuri. Deci, inevitabil, acest eveniment vine să ne facă încrezători că sectorul vitivinocol are un viitor. Mi-e cam teamă să-i numesc "mici", ei sunt mulţi, sunt uniţi, inovatori”.
Special pentru acest eveniment, scuarul Muzeului de Istorie a fost transformat într-o zonă de recreere, iar oamenii s-au bucurat şi de muzică live. Festivalul are loc cu sprijinul USAID Moldova și Oficiului Național al Viei și Vinului, iar TVR MOLDOVA a fost partener media.