Se fac tot mai puţine transplanturi în Republica Moldova. De la începutul acestui an, au fost doar doi donatori de organe, de ficat şi de rinichi. În acelaşi timp, aproximativ 80 de persoane sunt pe listele de aşteptare pentru un organ sănătos care să le salveze viaţa. Reprezentanţii Agenţiei de Transplant spun că sunt puţini donatori, dar şi puţini medici şi asistenţi pregătiţi pentru astfel de intervenţii.
Anul trecut, patru pacienţi din Republica Moldova au beneficiat de un transplant de organe. Iar de la începutul acestui an au fost doar două astfel de intervenţii chirurgicale. Înainte de pandemie, se faceau chiar şi 28 transplanturi pe an.
GRIGORE ROMANCIUC director, Agenţia de Transplant: „Transplantul de ţesuturi este relativ stabil şi practic, în mare parte, sunt asigurate necesităţile. Dar transplantul de organe – din păcate, noi înregistrăm o scădere care practic s-a început odată cu pandemia.”
Între timp, aproximativ 80 de persoane aşteaptă să primească un organ sănătos. Sunt pacienţi pe listele de aşteptare chiar şi câţiva ani, aşa că unii sunt nevoiţi să plece peste hotare pentru intervenţia chirurgicală salvatoare. Ecaterina Mihai suferă de o formă gravă de ciroză şi este de un an pe lista de aşteptare pentru un ficat sănătos.
ECATERINA MIHAI pacientă: „Recent am avut hemoragie internă, am fost internată la Spitalul Republican, am stat în reanimare. La sfârşitul lunii mai, anul curent, am stat practic 24 de ore şi am aşteptat acordul rudelor. Era un băiat foarte tânăr, de 20 de ani care era în moarte clinică. Fiind cred că în stare de şoc, au refuzat, nu au dat acceptul şi transplantul nu a putut să fie. Medicii spun că sunt puţini donatori în acest moment, dar sperăm că vor fi şi mă vor opera.”
Directorul Agenţiei de Transplant spune că e nevoie de o informare mai bună a populaţiei în legătură cu importanţa donării de organe, dar şi de mai multe programe educaţionale şi traininguri pentru specialiştii din domeniu.
GRIGORE ROMANCIUC director, Agenţia de Transplant: „În acest domeniu, din păcate, sunt puţini profesionişti şi eu vorbesc şi de coordonatori de transplanturi, dar şi în echipele medico-chirurgicale de transplant. În acelaşi timp, noi lucrăm la un proiect de hotărâre de Guvern, cu privire la crearea reţelei de coordonare în RM. Dacă ar exista o monitorizare mai eficientă şi coordonatori de transplant bine pregătiţi, care ar putea să discute cu rudele pacienţilor, cred că acest lucru ar putea să aducă plus valoare.”
În prezent, în Republica Moldova se efectuează transplanturi hepatice şi renale, dar şi de ţesuturi. Un program naţional aprobat de Guvern în 2017, îşi propunea ca, până în 2021, să se facă până la 70 de transplanturi anual. Iniţiativa mai prevedea ca, în câţiva ani, medicii să realizeze şi primele transplanturi de inimă şi de plămâni.