Economic

Agricultorii din Republica Moldova au avut o recoltă bogată de fructe. Volumul de caise exportate în UE a atins un record istoric

Agricultorii din Republica Moldova au avut o recoltă bogată de fructe. Volumul de caise exportate în UE a atins un record istoric

În ciuda secetei din acest an, agricultorii din Republica Moldova au avut o recoltă bogată de fructe. Volumul de caise exportate a atins un record istoric, iar Uniunea Europeană a fost destinația principală. Despre provocările din domeniul horticulturii şi soluțiile pentru creșterea competitivității producției de fructe s-a discutat la Conferința Businessului Fructelor din Moldova

BFCO

În acest an, agricultorii din Moldova au exportat puţin peste 13 mii de tone de caise faţă de patru mii de tone, în 2023. Este un record istoric, spun fermierii basarabeni.

DORINA TATARU, exportator de caise: „A fost un an favorabil pentru exportul de caise al companiei noastre și cred că și pentru întregul sector. Dacă anul trecut am exportat aproximativ 100 de tone de caise, anul acesta cifra a crescut la 300 de tone. A coincis calitatea, cantitatea mare de caise cu cererea din partea pieţei UE”.

Și cererea de struguri moldoveneşti a fost mare. Însă piaţa europeană înseamnă standarde ridicate.

DUMITRU MIHOV, producător de struguri: „La capitolul struguri, anul acesta a fost destul de dificil. Cererea era mare dar ca întotdeauna s-a pus în prim plan calitatea şi ambalajul cu care tu poţi să-l aduci pe piaţă”.

În ciuda condiţiilor meteo nefavorabile, exporturile de mere şi prune au crescut cu 10% şi, respectiv, 15 la sută faţă de anul trecut.

MAXIM VARSAN, producător de prune: „Seceta i-a lovit pe toţi şi vreau să spun că de rău de bine am exportat peste 100 de tone. Am reuşit să exportăm şi în Polonia, Germania , Franţa, România”.

36 de speakeri din străinătate sunt invitaţi la Conferința Businessului Fructelor din Moldova. Ei îşi vor împărtăşi experienţele cu agricultorii basarabeni, pe care-i vor consilia cum pot să-şi asigure profitabilitatea businessului în condiții meteo nefavorabile.

IURIE FALĂ, director executiv al Asociaţiei Moldova Fruct: „Cum facem față profitabilității businessului în condiții foarte schimbătoare, marcate de crize economice, geopolitice și efectele schimbărilor climatice? Pomicultura este o ramură esențială pentru sectorul nostru, iar în acest context, avem 36 de speakeri din diferite țări care ne vor împărtăși experiențele și soluțiile lor”:

Conferința Businessului Fructelor din Moldova este la cea de-a zecea ediţie.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter