ACTUALITATE

31 octombrie, Ziua Internaţională a Mării Negre

post-img

Astăzi este Ziua Internaţională a Mării Negre, sărbătorită în fiecare an pe 31 octombrie, dată la care în 1996 cele şase ţări riverane – Bulgaria, Georgia, Rusia, Turcia, Ucraina şi România – au semnat Planul strategic de acţiune pentru reabilitarea şi salvarea Mării Negre.

Potrivit Rador, din cauza pandemiei COVID-19, anul acesta Institutul Naţional de Cercetări Marine din România a organizat un simpozion online alături de partenerii străini, iar organizaţia de mediu Mare Nostrum a invitat publicul la o sesiune interactivă pe internet. 

Potrivit sursei citate, descărcarea de ape uzate reziduale, deversările necontrolate de produse petroliere şi pescuitul excesiv au produs dezechilibre ecologice în Marea Neagră în ultimele trei decenii. Ţările riverane şi-au intensificat eforturile pentru a reduce impactul poluării asupra ecosistemului marin.

Simion Nicolae, directorul Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din România: "Poluarea nu cunoaşte graniţe, pentru că şi curenţii circulari care există în Marea Neagră omogenizează în mare măsură şi efectele acestor poluanţi"

"Anul acesta ne mutăm în online şi sperăm să avem ocazia să discutăm cu cât mai mulţi despre acest nou tip de deşeu pe care îl întâlnim pe plajă, şi anume măştile chirurgicale, dar şi multe altele pe care le întâlnim la fiecare monitorizare de plajă", a spus Mihaela Cândea, director ONG-ul Mare Nostrum (România).