ACTUALITATE

Fiecare al şaselea cetăţean recunoaşte că intenţionează să părăsească Republica Moldova în următoarele şase luni, sondaj

Fiecare al şaselea cetăţean recunoaşte că intenţionează să părăsească Republica Moldova în următoarele şase luni. Concluzia alarmantă reiese dintr-o cercetare sociologică realizată de IDIS Viitorul şi CBS-Axa. Experţii spun totuşi că intenţia de plecare nu s-a modificat comparativ cu cifrele de anul trecut.

SVETLANA GORE, reporter TVR MOLDOVA: "Potrivit datelor sondajului IDIS Viitorul, în acest an, aproape 18% dintre basarabeni au spus că intenţionează să plece la muncă peste hotare în următoarele 6 luni. Intenţia de plecare este similară cu cea de anul trecut, când au migrat peste 36 de mii de cetăţeni. Astfel, experţii prognozează că, şi în acest an, ar părăsi Republica Moldova în jur de 35 - 40 de mii de persoane".

INTENŢIA CETĂŢENILOR DE MIGRARE PESTE HOTARE

2019: 17,8%
2020: 17,9% 

Să vedem acum şi cine sunt acei cetăţeni care intenţionează să plece. 25% dintre aceştia sunt persoane care se declară foarte mulţumite de nivelul de trai. Pe locul doi, cu aproape 24%, se clasează cetăţenii care spun că sunt "nu prea mulţumiţi" de nivelul de trai, iar alţi 19,4% recunosc că nu sunt "deloc mulţumiţi". 

Astfel, dacă e să analizăm atent aceste cifre, vedem că cea mai mare intenţie de plecare din Republica Moldvoa o au persoanele cu un nivel de trai peste medie. Experţii explică această situaţie prin faptul că aceşti cetăţeni vor să migreze în ţări unde ar putea să-şi îmbunătăţească calitatea vieţii, lucru care nu depinde neapărat de bunăstarea lor materială, ci de oportunităţile şi serviciile oferite de statul de destinaţie. 


NIVELUL DE TRAI AL CETĂŢENILOR CARE VOR SĂ IMIGREZE
Foarte mulţumit: 25%
Nu prea mulţumit: 23,8%
Deloc mulţumit: 19,4%

Dacă e să analizăm şi grupele de vârstă, atunci vedem că persoanele tinere şi cele din zonele rurale au cea mai mare intenţie de a pleca peste hotare. 36,5% dintre cetăţenii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 29 de ani spun că intenţionează să emigreze. La polul opus, persoanele trecute de vârsta de 60 de ani, au cea mai redusă rată a intenţiei de plecare. 

VÂRSTA CETĂŢENILOR CARE VOR SĂ IMIGREZE. Zona rurală. 
Vârsta 18-29 ani: 36,5%
Vârsta 30-44 ani: 27%
Vârsta 45-59 ani: 16,1%
Vârsta 60+ ani: 3%

Experţii IDIS Viitorul mai spun că principalul motiv care determină o persoană să plece peste hotare este salariul mic. De exemplu, anul acesta salariul net în Republica Moldova este de 6600 de lei, în timp ce cetăţenii afirmă că o leafă dublă, de cel puţin 13 mii lei, i-ar motiva să rămână acasă. Studiul a fost realizat pentru al 4-lea an consecutiv de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale - IDIS Viitorul împreună cu CBX-AXA.