Social

Republica Moldova se confruntă cu o rată joasă de vaccinare. Ce spun reprezentanţii Ministerului Sănătăţii

video

Republica Moldova se confruntă cu o rată joasă de vaccinare. Obiectivul de imunizare, de 95%, a fost atins doar la vaccinarea împotriva tuberculozei. Concluziile au fost prezentate în cadrul lansării Săptămânii Europene a Imunizării.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii de la Chişinău, rata de vaccinare a scăzut considerabil după perioada de COVID-19. O cauză ar fi dezinformarea şi promovarea miturilor în spaţiul public.  

ANGELA PARASCHIV, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: „Împreună cu specialiştii, dar şi partenerii noştri au fost realizate diferite campanii de informare, dar şi de conştientizare pentru a combate acele mituri, acele falsuri.”

ROB BUTLER, director executiv, OMS Europa: „Mesajul meu astăzi este de a vă îndemna să o ţinem în acelaşi ritm, să nu lăsăm pe nimeni în urmă şi să ne asigurăm că vaccinurile sunt disponibile pentru absolut toată lumea din această ţară minunată.”

Prin Programul Național de Imunizări pentru anii 2023-2027, guvernul își propune să crească rata de imunizare până la 95% în cazul fiecărui tip de vaccin. În Republica Moldova, datorită vaccinării au fost prevenite până la 42 de mii de cazuri de îmbolnăviri şi 350 de decese. Părerile oamenilor la acest subiect sunt diferite.

„Bună părere am. Tot am copii şi nepoţi şi suntem toţi vaccinaţi şi acum la fel, când este nevoie, ne ducem şi ne vaccinăm.”

„Pentru protejarea organismului, să nu ne molipsim de răceală.”

„Contra covid nu ne-am vaccinat. -De ce? aveţi dubii? -Avem dubii şi suntem şi pro şi contra şi stăm şi ne mai gândim.”

În anul 2023 au fost cumpărate 1,3 milioane de doze de vaccin pentru populaţia din Republica Moldova, care au costat peste 43 de milioane de lei.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter