Actualitate

NATO vrea să dezvolte cadrul instituțional pentru asistarea Ucrainei. Stoltenberg: Este o nevoie urgentă, critică, de apărare antiaeriană

post-img
Nato
Sursa foto: ukraineverstehen.de

NATO va trimite în Ucraina mai multe sisteme de apărare antiaeriană, afirmă secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg. El a adăugat că Alianța analizează modalitățile în care sprijinul acordat Ucrainei poate fi mai bine organizat, într-un cadru instituţional.


Stoltenberg a declarat că NATO lucrează în prezent la furnizarea de sisteme de apărare aeriană, inclusiv sisteme Patriot, SAMP/T, NASAMS, AMRAAM, RST, potrivit The Kyiv Independent.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Este o nevoie urgentă, critică, de apărare antiaeriană. Am compilat date despre sistemele antiaeriene pe care le avem în NATO, mai ales cele Patriot, și lucrăm cu aliații să ne asigurăm că pot trimite și alte sisteme în Ucraina.

El a adăugat că aliaților care nu furnizează Ucrainei sisteme de apărare aeriană li se va cere să ofere sprijin financiar.

„Nouăzeci și nouă la sută din sprijinul NATO a venit din partea aliaților NATO, dar este nevoie să facem mai mult”, a spus Stoltenberg.

De asemenea, NATO are nevoie de un cadru „mai instituționalizat și mai stabil” pentru asistența acordată Ucrainei, pentru ca aceasta să fie mai organizată și mai coordonată, a spus el.

Pe termen lung, desigur, nu putem continua să fim în situația în care Rusia depășește Ucraina în modul în care o face acum. Rușii trag și trag, iar ucrainenii au resurse limitate pentru a riposta”, a spus Stoltenberg. „Așadar, ucrainenii au nevoie de mai mult”.

Potrivit președintelui Volodimir Zelenski, Ucraina are nevoie de 25 de sisteme Patriot pentru a proteja întreaga țară de atacurile rusești.

În timp ce Kievul a intensificat apelurile către aliați pentru a primi mai multe sisteme de apărare antiaeriană, Germania a anunțat la 13 aprilie că va furniza Ucrainei un sistem Patriot suplimentar.

Recentele lovituri ale Rusiei împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei au distrus mai multe centrale de energie din întreaga țară, inclusiv centrala Trîpillia, principalul furnizor de electricitate pentru mai multe orașe.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter