Actualitate

De sărbători, toate drumurile duc acasă. Punctele de trecere a frontierei sunt mai aglomerate ca de obicei, pe sensul de intrare în Republica Moldova

De sărbători, toate drumurile duc acasă. Punctele de trecere a frontierei sunt mai aglomerate ca de obicei, pe sensul de intrare în Republica Moldova

De sărbători toate drumurile duc acasă. Basarabenii de peste hotare revin pe plaiurile natale pentru a sărbători Paștele alături cei dragi. În aceste zile, se înregistrează un flux sporit de vehicule şi călători în toate punctele de trecere a frontierelor. Albiţa-Leuşeni este una dintre cele mai aglomerate vămi. Pentru a fluidiza traficul, Serviciul Vamal şi Poliţia de Frontieră au luat măsuri suplimentare.

Cei mai mulţi dintre calatorii care intră, în această perioadă, în Republica Moldova sunt basarabeni stabiliți peste hotare care vor să-şi petreacă Paștele acasă. Familia Ungureanu, din raionul Cimişlia, locuieste în Spania şi a parcurs mii de kilometri pentru a fi alături de cei dragi în aceste zile.

ANDREI UNGUREANU: „Venim din Spania. N-am mai fost pe acasă de aproximativ un an de zile. Venim la părinţi de sărbători. Nu pe mult timp. Repede, căci să ne întoarcem înapoi în Spania”.

MIHAELA UNGUREANU: „Foarte bine mă simt. Mă simt acasă. În primul rând sărbătorim Paştele acasă cu familia, prieteni, rude. Cu toţii o să ne întâlnim. Reuşim probabil în 15 zile”.

Basarabenii din diaspora nu revin acasă cu mâinile goale. Portbagajele maşinilor sunt pline cu daruri pentru apropiaţi.

Serviciul Vamal şi Poliția de Frontieră au luat măsuri suplimentare pentru fluidizarea traficului de călători, mijloace de transport și mărfuri. Doar în ultimele 24 de ore, la punctul Leuşeni s-au înregistrat 3.500 de traversări.

STAND-UP RO EA, ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Numărul de autoturisme și de călători care au traversat vama Leușeni s-a dublat. Pentru a face față acestui flux sporit a fost suplimentat numărul de angajați vamali şi de poliţişti de frontieră, iar la necesitate vor fi deschise benzi suplimentare de circulație”.

EDUARD CRISTIUC, vameş: „Majoritatea persoanelor sunt cetăţeni din Diaspora care revin acasă de sărbătorile pascale. Cel mai des vin din: Germania, Marea Britanie, Italia. Comparativ cu anul trecut, se simte puţin o scădere a persoanelor. Timpul de aşteptare maximum e de 15 minute”.

Autorităţile de frontieră le recomandă călătorilor să se intereseze şi să aleagă punctele de trecere care sunt mai libere, precum: Sculeni sau Leova-Bumbăta.

A fost suplimentat numărul de vameşi și polițiști de frontieră și în celelalte vămi moldo-române, dar şi la Aeroportul Internațional Chișinău. Precizăm că, de ieri şi până în 16 mai, în terminal au acces doar pasagerii, pe baza biletului de avion. Măsura a fost luată pentru siguranţa călătorilor şi a personalului aeroportului.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter