Extern

Orașul ucrainean Harkov riscă să devină „un al doilea Alep”

post-img
Harkov

Primarul din Harkov, Ihor Terejov, consideră că orașul riscă să devină „un al doilea Alep” dacă nu va fi ajutat să obțină sisteme de apărare antiaeriană, potrivit unui articol publicat de The Guardian.

Rusia a intensificat recent atacurile asupra orașului Harkov, care avea o populație de 1,4 milioane de locuitori în 2021, cu ajutorul rachetelor, bombelor plane și al dronelor, distrugând infrastructura energetică și ucigând civili.

Terekhov a declarat că Congresul SUA trebuie să aprobe  pachetul de ajutor pentru Ucraina, 60 de miliarde de dolari, „pentru a preveni ca Harkov să nu devină un al doilea Alep”, referindu-se la orașul din Siria care a fost devastat de lupte în timpul Războiului Civil Sirian.

Costul reconstruirii a tot ceea ce a fost distrus sau avariat în oraș a ajuns deja la peste  10 miliarde de dolari, a declarat Terekhov la începutul lunii aprilie, potrivit TVR Info.

Oficialii occidentali consideră că, deși Rusia nu are capacitatea de a lansa o nouă ofensivă asupra Harkovului, Moscova face un „efort coordonat pentru a tăia aprovizionarea și pentru a face oraşul de nelocuit, relata Bloomberg pe 16 aprilie.

Raportul Bloomberg a reluat comentariile lui Terekhov pentru The Economist, potrivit cărora Rusia urmărește să facă orașul nelocuibil pentru civili.

La sfârșitul lunii martie, Rusia a distrus toate substațiile electrice din Harkov, lăsând al doilea oraș ca mărime din Ucraina fără o alimentare stabilă cu energie electrică.

În timp ce Harkov este expus unui risc deosebit din cauza proximității sale față de Rusia, aflându-se la mai puțin de 30 de kilometri de graniță, stocurile de apărare antiaeriană sunt reduse în întreaga Ucraină.

Președintele Volodimir Zelenski a confirmat la 16 aprilie că Rusia a reușit să distrugă centrala termică Trypillia din regiunea Kiev printr-un atac cu rachete la 11 aprilie, deoarece Ucraina a rămas fără rachete pentru apărarea sa.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter