Social

Agricultorii din nordul Republicii Moldova au început semănatul florii soarelui. Doar în raionul Soroca vor fi însămânţate circa 12 mii de hectare

Agricultorii din nordul Republicii Moldova au început semănatul florii soarelui. Doar în raionul Soroca vor fi însămânţate circa 12 mii de hectare

Agricultorii din nordul Republicii Moldova au început semănatul florii soarelui. Doar în raionul Soroca vor fi însămânţate circa 12 mii de hectare. Anul acesta, fermierii au speranţe mari că vor avea o roadă bogată, pentru că a plouat la timp. De aceea ei spun că o criză a uleiului vegetal e puţin probabilă, în următoarele luni.

Ghenadie Munteanu, din satul Holoșnita, vrea să semene peste 500 de hectare cu floarea soarelui. Agricultorul spune că deşi foloseşte patru tipuri de hibrizi, cu imunitate şi la secetă, dacă nu va ploua munca lui va fi în zadar.

SINCRON GHENADIE MUNTEANU agricultor, Soroca: „Este un an mai greu pentru că sunt probleme financiare care se trag de anul trecut. Aşa agricol, se arată nu rău an, pentru că se aşteaptă ploi zilele acestea. Noi am depus muncă mare cu echipa, multă."

Pentru a termina semănatul la timp, mecanizatorii lucrează, practic, non-stop.  

ION AGACHI mecanizator: „Pământul ista e cam după livadă, e cam greu, e târziu prelucrat. Ne străduiim să fie spre bine, să avem recoltă."

ION COSTACHI mecanizator „Eu îndeplinesc nivelarea solului, pregătim pentru semănat. Din umră tractorul seamănă, cu îngrăşăminte. Să avem ce vinde şi cu ce ne scoate cheltuielile."

Deși în ultima vreme se vehiculează în spațiul public că Republica Moldova ar fi în pragul unei crize a uleiului de floarea-soarelui, din cauza materiei prime puţine, agricultorii spun că nu există motive de îngrijorare.

Ei afirmă că statul are suficiente stocuri de semințe de floarea-soarelui, iar producătorii sunt încurajaţi de preţurile bune să livreze seminţele spre procesare.

GHENADIE MUNTEANU producător agricol: „S-a anunţat că sunt la fermieri stocuri până la o sută mii tone de floarea soarelui în depozite. Am auzit că toate cele trei fabrici au capacitatea de a prelucra o mie tone în 24 ore, ceea ce înseamnă că în 3 luni vom avea ulei la preţuri care sunt."

La începutul lunii, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare declara că stocul de semințe de floarea-soarelui în Republica Moldova este de 350 de mii de tone, iar orice speculaţie pe seama rezervelor insuficiente este nefondată.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter