Extern

Zelenski lansează un nou apel pentru ca Ucraina să primească sisteme de rachete Patriot şi să fie acceptată în UE şi NATO

post-img
Zelenski lansează un nou apel pentru ca Ucraina să primească sisteme de rachete Patriot şi să fie acceptată în UE şi NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat duminică un nou apel către comunitatea internaţională să se grăbească şi să livreze mai multe sisteme de apărare aeriană, să înceapă discuţiile oficiale pentru ca ţara sa să intre în Uniunea Europeană şi să invite Ucraina să adere la NATO, relatează Agerpres cu referire la Reuters.

Forţele ucrainene se confruntă cu o înrăutăţire a poziţiei în est şi aşteaptă livrarea de arme americane după aprobarea pe 23 aprilie de către Congres a unui pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari, după luni de întârziere. Zelenski a pledat în repetate rânduri pentru sisteme suplimentare de apărare aeriană, în special sistemul Patriot.

Zelenski a spus că tocmai a vorbit cu liderul minorităţii din Camera Reprezentanţilor din SUA, Hakeem Jeffries, şi a mulţumit Congresului pentru adoptarea pachetului de ajutor, dar a adăugat că Ucraina lucrează cu toţi partenerii pentru a obţine o accelerare a livrărilor care să-i permită să-şi menţină poziţiile şi să perturbe planurile de război ruseşti.

"Încă aşteptăm livrările promise Ucrainei", a spus el în discursul său video obişnuit de duminică seară. "Ne aşteptăm la acele volume şi la acea anvergură care pot schimba situaţia de pe câmpul de luptă în interesul Ucrainei", a adăugat Zelenski.

"În conversaţia mea cu domnul Jeffries, am subliniat că sistemele Patriot sunt necesare, şi asta cât mai curând posibil", a mai spus el.

În legătură cu intrarea în Uniunea Europeană, Zelenski a declarat că Ucraina a îndeplinit toate condiţiile pentru începerea discuţiilor de aderare, "iar acum UE trebuie să îşi îndeplinească obligaţiile".

Ucraina, care a primit un sprijin puternic din partea majorităţii naţiunilor europene de când Rusia a lansat o invazie pe scară largă asupra teritoriului său în urmă cu doi ani, este candidată la aderarea la Uniunea Europeană, dar procesul va dura ani de zile.

În privinţa NATO, la care secretarul de stat american Antony Blinken a declarat pe 4 aprilie că Ucraina va adera în cele din urmă, Zelenski a afirmat că fiecare ţară care împărtăşeşte valori comune şi este pregătită să le apere "merită o invitaţie la alianţă".

El şi-a exprimat optimismul cu privire la perspectivele de pace, referindu-se la viitorul summit de pace care va avea loc în Elveţia în perioada 15-16 iunie. Rusia nu este invitată la reuniune şi a respins orice astfel de întâlnire ca fiind lipsită de sens fără participarea Moscovei.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter