Politic

Analistul politic Anatol Țăranu: „Pro-europenii trebuie să se gândească care ar fi tehnologiile politice care ar permite ca absenteismul să nu să se manifeste la alegeri”

post-img
Analistul politic Anatol Țăranu: „Pro-europenii trebuie să se gândească care ar fi tehnologiile politice care ar permite ca absenteismul să nu să se manifeste la alegeri”

„Pro-europenii trebuie să se gândească care ar fi tehnologiile politice care ar permite ca absenteismul să nu să se manifeste la alegeri. Dacă soluția va fi găsită, eu cred că acei 56% de orientare pro-europeană va garanta perpetuare parcusului european al R. Moldova, ” a subliniat analistul politic Anatol Ţăranu în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Potrivit analistului politic Anatol Țăranu, o soluție care ar garanta prezența la vot ar fi crearea unui bloc unionist care ar permite persoanelor dezămăgite de actuala guvernare, să vină la vot și să voteze o nouă forță unionistă. 

„Obiectiv noi ne apropiem sau poate chiar am întârziat cu acel moment în care trebuia să se constituie o forță consolidată unionistă, care ar putea să preia o parte din acel electorat care acum se desprinde de PAS, și se percipită în zona absenteismului politic. Ar fi absolut logic crearea unui bloc unionist care ar permite ca această parte a dezamăgiților să nu devină absenți la vot, ci să fie mobilizați și să vină la vot, să voteze pentru o  forță unionistă care va intra în parlament și care prin definiție este cea mai pro-europeană parte a societății, ” a menționat Anatol Țăranu.

Totodată, directorul executiv al IPIS și fost viceprim-ministru pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski consideră că Moscova își pierde pârghiile de influență în R. Moldova. 

„Cred că Moscova pierde tot mai iriversibil influența în R. Moldova și acest lucru este evident prin foarte multe semne, importante pentru R. Moldova. Dacă tu dorești să provoci distabilizare într-o țară, asta cel mai probabil înseamnă că tu ai puține pârghii de influență și cumva este ultimul resort. Uitați-vă ce se întâmplă cu mâna Moscovei în R. Moldova: ea degradează. Eu sunt destul de optimist în ceea ce privește mișcarea noastră stategică și asta se datoriază în primul rând Ucrainei, în al doilea rând că nu avem hotar comun cu F. Rusă și trei, în această țară 80% din populație vorbește una și aceeași limbă și are identitate care se înclină într-o anumită direcție.”

Emisiunea integrală poate fi vizionată în continuare:

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter