Social

Înscrierile în clasa I dau bătăi de cap autorităților din Chișinău

Înscrierile în clasa I dau bătăi de cap autorităților din Chișinău

Inscrierile in clasa I dau bătăi de cap autorităților din Chisinau. Unele clase sunt arhipline in timp ce altele nu ajung la numărul minim de elevi. Ministerul Educaţiei cere Primăriei să ia măsuri pentru a nu permite ca numărul de elevi într-o clasă să depășescă 25. Şeful adjunct al Direcţiei Educaţiei recunoaşte problema şi susține că s-au luat deja măsuri.

DAN PERCIUN ministrul Educaţiei şi Cercetării: Avem instituţii de învăţământ cu 40 de elevi, am fost recent în Liceul Creangă de la Râşcani şia colo sunt 42 de elevi într-o clasă, dar lucrurile se vor complioca în următoare perioadă. Avem o normă recomandată de 25, în realităţile municipiului Chişinău, binenţeles că nu poate fi respectată.

Ministrul a cerut Consiliului Municipal Chişinău şi Direcţiei Educaţie să indentifice cât mai curând o soluţie.

DAN PERCIUN ministrul Educaţiei şi Cercetării: După cum cunoaşteţi fondatorii instituţiilor de învăţământ este Consiliul Municipal în oraş, respectiv şi de înscrierea în clasa a I a este responsbailitatea lor. Ne mai vorbind deja de creşterea capacităţilor. Binenţeles că la o anumită etapă gradul de supraîncărare face face mai complicat procesul educaţional.

Direcţia Educaţie sustine că unde numărul de elevi este foarte mare, vor fi deschise clase suplimentare.

ANDREI PAVALOI şef adjunct, Direcţia Educaţie, Tineret şi Sport: Avem instituţii în acre avem suprasolicitare şi în sectorl respectiv am solicitat altor instituţii din preajmă să deschidă câte o clasă suplimentară pentru a apsoarbe copii. Am făcut deja demersuri şi facem reparaţii în spaţiile unde urmează să se deschidă clase suplimetare.

De la lansare procesulUI de înscriere a copiilor în clasa I, au fost depuse peste şapte mii de cereri PENTRU CELE PESTE 10 MII DE locuri EXISTENTE. În 13 şcoli a fost depus un număr mai mare de solicitări în comparaţie cu numărul de locuri. Pentru a rezolva această problemă, Ministerul Educaţiei vrea să construiască o şcoală în Chişinău pentru o mii de copii.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter