Social

Basarabenii stabiliţi peste hotare nu au uitat tradiţiile de acasă de sfânta sărbătoare a Paştelui

Basarabenii stabiliţi peste hotare nu au uitat tradiţiile de acasă de sfânta sărbătoare a Paştelui

Deşi sunt departe, basarabenii stabiliţi peste hotare nu au uitat tradiţiile de acasă când vine vorba de sfânta sărbătoare a Paştelui. Ei coc cozonaci, vopsesc ouă roşii şi merg la sfinţit bucatele în noaptea învierii. Tradiţiile sunt respectate mai ales în familiile cu copii, astfel diaspora basarabeană încercând să duca mai departe obiceiurile româneşti, peste generaţii.

Familia Merlan trăieşte în Londra de şapte ani. Irina şi Valeriu au doi copii şi ţin cu tot dinadinsul să sarbatorească Învierea Domnului aşa o făceau şi ei când erau mici. Masa de sărbătoare a început, tradiţional, cu ciocnirea ouălor roşii.

"Zi Hristos a Înviat. Cu adevărat a Înviat. Al tău s-a stricat, hahaha. Şi eu cu tine. Dar l meu e stricat. Înseamnă că eu am câştigat."

IRINA MERLAN, basarabeancă stabilită în Marea Britanie: Să ştiţi că chiar dacă am plecat departe de casă, dorul şi tradiţiile încă le mai ţinem in suflet cu noi. La fel cum o fceam când eram mică, mergeam la biserica din sat să sfinţim pasca anume de Paşti, la fel o facem şi aici. Vrem cu tot sufletul să transmitem tradiţiile şi datinile mai departe copiilor noştri.

Pentru basarabenii din diaspora si pemntru cei rămaşi acasă, autorităţile din Republica Moldova au transmis mesaje video emoţionante cu ocazia Paltelui. Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a felicitat pe cetăţenii ţării prin intermediul unui scurt clip în care coace cozonac şi pască, alături de mai mulţi copii.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: Arată ca o plăcintă că o să mai puntem şi aici, şi acolo. Noi, În Moldova, când ne spunem, cu fețele luminate, "Hristos a înviat!" adunăm tot neamul în această adresare.

Sărbători luminate le-a urat basarabenilor şi preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, care a postat un clip în care participă la un atelier de încondeiere a ouălor pascale.

IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: Tu cum faci, curat albastru sau mai combini cu ceva? aaa, am prins firul. aşa da?

Cu un mesaj de felicitare a venit şi premierul Dorin Recean: Sărbătorile Pascale să vă aducă pace în suflet, liniște în casă și multă bucurie. Puterea oamenilor noștri este în unitate și solidaritate, în toate lucrurile în care credem și pentru care muncim zi de zi. Să întâmpinăm Paștele alături de cei dragi, părinți, frați și surori, plini de speranță și încrezători în viitor.

O felicitare deosebită a venit de la ambasadorul SUA în Republica Moldova. Îmbrăcat în haine tradiţionale româneşti, Kent Logsdon a ciocnit ouă roşii cu soţia sa.

E. S. KENT D. LOGSDON ambasadorul SUA în Republica Moldova: Din partea noastră, a lui Michelle, a lui Annie și a mea, vă transmitem cele mai sincere urări și un Paște binecuvântat.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter