Actualitate

Se împlinesc 79 de ani de la încheierea celui de-al doilea Război Mondial. Zeci de oameni au venit să se reculeagă la Complexul "Eternitate" din Chişinău

Se împlinesc 79 de ani de la încheierea celui de-al doilea Război Mondial. Zeci de oameni au venit să se reculeagă la Complexul "Eternitate" din Chişinău

Se împlinesc 79 de ani de la încheierea celui de-al doilea Război Mondial, unul dintre cele mai sângeroase, care a curmat milioane de vieţi. Cu flori şi fotografiile celor care au luptat pentru a aduce pacea în ţară, zeci de oameni au venit să se reculeagă la Complexul "Eternitate" din Chişinău.

Şeful statului, Maia Sandu, şi preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, au ţinut un moment de reculegere în memoria ostaţilor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial. Cu un mesaj de recunoştinţă a venit şi comisatul european pentru Buget şi Administraţie, Johannes Hahn. După care rând pe rând, la Complexul "Eternitate" au venit veteranii de război.

Nicolae Darie, din Văsieni, Ialoveni, şi-a pierdut tatăl pe front, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. După zeci de ani de pace, bărbatul a fost nevoit să-şi apere ţara, în războiul de la Nistru.

NICOLAE DARIE veteran de război: „Era greu, stăteam în apă când ploua, mulţi băieţi şi-au pierdut viaţa. Filea Lupaşcu pe care îl ţin minte. Şi acum tresar prin somn îmi aduc aminte că scoteam oamenii de pe câmpul de luptă. Am rămas puţin şi noi. La noi în Văsieni am mai rămas 15 băieţi”.

MIHAI GOBJILA veteran de război: „Eu am doi unchi căzuţi în război în Cehia, ia eu singur am fost în războiul din Afghanistan şi consider că dacă nu vom ţine noi minte, cine va ţine minte istoria care a fost. Am fost trei băieţi dintr-o mahala în 82-84. Aşa a fost situaţia”.

Și doamna Iulia este fica unui veteran de război. În aceste timpuri grele, femeia spune că cea mai importantă şi grea misiune a omenirii este să menţină pacea.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Este o zi care ne aminteşte cât de vulnerabilă este pacea, cât de vulnerabil este războiul. Trebuie să face absolut totul pentru ca să nu permitem războiae pe continent şi în general în lume”.

IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: „Astăzi este o ocazţie în plus să ne amintim de cei care întradevpăr cu contribuit să aducă pacea în Europa. Să o păstrăm, să vorbim cât mai mult despre acest lucru şi să să transmitem aceste mesaje generaţiei viitoare”.

JOHANNES HAHN comisar european pentru Buget și Administrare: „Comemorăm victimele războiului şi ne aducem aminte că Uniunea Europeană este cea care garantează pacea, nu este o coincidenţă că noi comemorăm şi reflectăm asupra acestor lucruri în aceeaşi zi”.

ANATOLIE NOSATÎI ministrul Apărării: „Astăzi trebuie să fim mai uniţi, mai solidari şi să înţelegem că războiul este dirstrugere şi nu adduce nimic bun. Şi toţi împreună trebuei să avem un gând bun pentru toţi cei care au trecut prin aceasta şi pentru cei care se gândesc că destabilizând situaţia vor adduce un viitor prosper. Nu este aşa”:

Acum 79 de ani a fost anunțată victoria asupra nazismului și s-a pus capăt celui mai sângeros război de pe continentul european. Tradiţional, în toate localităţile Republicii Moldova sunt organizate evenimente de comemorare a celor aproximativ 56 de mii de oameni care nu s-au mai întors acasă din război

author-img_1

Cristian Sava

Reporter