Extern

Evacuările continuă după erupţia vulcanului Ruang din Indonezia

post-img
imagine simbol

Sute de rezidenţi din insula indoneziană Tagulandang aşteptau miercuri în portul insulei să fie evacuaţi, potrivit imaginilor publicate de Agenţia naţională de căutare şi salvare, în timp ce o coloană de fum cenuşiu continua să se înalţe din craterul vulcanului Ruang, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Vulcanul Ruang din Indonezia a erupt marţi, fluxul de lavă determinând autorităţile să evacueze peste 12.000 de persoane din insula apropiată Tagulandang.

Centrul de vulcanologie şi atenuarea riscurilor geologice (PVMBG) a ridicat nivelul de alertă al vulcanului Ruang la cel mai înalt nivel după erupţia de ieri şi i-a avertizat pe rezidenţii insulei Tagulandang că materialul vulcanic care se prăbuşeşte în ocean ar putea declanşa un tsunami.

''Personalul Agenţiei de căutare şi salvare Manado derulează evacuarea a 109 rezidenţi din Tagulandang în portul Munte, în timp ce sute aşteaptă încă în portul Minanga să fie evacuaţi'', a precizat Agenţia naţională de căutare şi salvare într-o declaraţie transmisă miercuri.

Rezidenţii vor fi evacuaţi în regenţa Minahasa de Nord, pe insula Sulawesi.

Autorităţile din domeniul transporturilor au extins perioada în care aeroportul Sam Ratulangi din Manado este închis până joi la prânz (04:00 GMT).

Între timp, compania aeriană AirAsia a precizat miercuri pe Instagram că zborurile spre şi dinspre mai multe oraşe din insula malaeziană Borneo sunt afectate de erupţie.

Insula Ruang este situată la o distanţă de circa 100 de kilometri de Manado, capitala provinciei Sulawesi de Nord, situată în regiunea nord-centrală a arhipelagului indonezian.

Indonezia este situată în "Cercul de Foc al Pacificului", o regiune marcată de o intensă activitate vulcanică.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter