Politic

Lituania și Polonia împlinesc 20 de ani de la aderarea la Uniunea Europeană

video

Se împlinesc 20 de ani de la aderarea Lituaniei şi Poloniei la Uniunea Europeană şi de când sunt membre NATO. Misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova au organizat o ceremonie la care au participat ambasadori, politicieni, oameni de cultură şi oficiali de rang înalt.

Promovarea valorilor și a identității europene, alinierea la standardele occidentale, transferul de bune practici. Sunt lecţiile pe care le învaţă în prezent şi Republica Moldova de la Lituania şi Polonia. Cele două state sunt de două decenii parte a familiei europene şi de 20 şi, respectiv, 25 de ani, membre NATO.

Excelenţa Sa TOMASZ KOBZDEJ  ambasadorul Poloniei în Republica Moldova: „Acum 25 de ani, poporul Poloniei a decis că integrarea la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord este unica cale de a asigura securitatea, democraţia şi stabilitatea ţării noastre.”

Excelenţa Sa TADAS VALIONIS ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova: „Atunci când am dat startul procesului de integrare la Uniunea Europeană şi NATO, ni se spunea că nu este pentru noi, nu vom avea succes. În cele din urmă am reuşit, iar acum, consider, suntem în cea mai bună perioadă din istoria Lituaniei. Cred şi Republica Moldova se confruntă cu aceleaşi declaraţii care vin din partea de Est a Europei.”

Evenimentul a adunat reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale şi personalităţi consacrate din diverse domenii.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Astăzi, în timp ce stăm umăr la umăr cu prietenii din Polonia şi Lituania, ne reafirmăm angajamentul pentru a aprofunda parteneriatul nostru şi pentru a munci împreună pentru obiectivele noastre comune.”

Excelenţa Sa JANIS MAZEIKS ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Consider că (n.r: parcursul acestor două ţări) reprezintă o lecţie că Republica Moldova poate să urmeze această cale pentru că sunteţi ţara care face parte din familia Uniunii Europene şi cred că integrarea R. Moldova în UE va aduce doar beneficii.”

Excelența Sa, CRISTIAN-LEON ŢURCANU, ambasadorul RomânieI în Republica Moldova: „Şi România sărbătoreşte în acest an, chiar în această lună, 20 de ani de la aderarea ţării noastre la NATO şi este şi o aniversare şi pentru Republica Moldova – 30 de ani de Parteneriat pentru Pace, printre primele parteneriate de pace încheiat de NATO cu un stat partener. Mă bucur că suntem cu toţii împreună pentru că NATO înseamnă, în primul rând pace, stabilitate, securitate şi prosperitate.”

La 1 mai 2004, zece noi state membre s-au alăturat Uniunii Europene. Printre ele Lituania, Polonia, Estonia, Cipru, Letonia, Ungaria, Malta şi altele. Polonia a devenit membră NATO în 1999, iar cinci ani mai târziu, organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord i se alătură şi Lituania.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter