Extern

Atac major al Rusiei asupra Dnipropetrovsk: cel puţin opt morţi, 25 de răniţi şi infrastructură critică avariată

post-img
Ucraina

Un puternic atac cu rachete al Rusiei asupra regiunii Dnipropetrovsk (centrul Ucrainei) a ucis cel puţin opt persoane, a rănit peste 25 şi a avariat instalaţii de infrastructură critică, au anunţat vineri dimineaţă autorităţile locale, citate de Reuters.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a indicat că mai multe etaje ale unui bloc de locuit au fost avariate, precum şi o gară de trenuri din oraşul Dnipro, centrul administrativ al regiu trasă la răspundere pentru teroarea sa şi fiecare rachetă, fiecară dronă Shahed trebuie să fie doborâte", a spus el. "Lumea poate să garanteze asta, iar partenerii noştri dispun de capacităţile necesare", a adăugat Zelenski.

Ministrul de interne ucrainean Ihor Klimenko a indicat că cel puţin opt persoane au fost ucise în urma respectivului atac, două în Dnipro şi şase în districtul Sinelnikovski din regiune, unde peste 12 case de locuit au fost avariate, scrie Agerpres.

 

Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lîsak, a declarat că apărarea aeriană a doborât 11 din cele 16 rachete şi nouă din cele 10 drone cu care Rusia a atacat regiunea, transmite televiziunea ucraineană.

Societatea feroviară ucraineană Ukrzaliznîţia, administrată de stat, a informat că Rusia a vizat în mod deliberat infrastructura sa în acest atac, în care au fost răniţi mai mulţi angajaţi ai săi. Compania şi-a închis staţia din Dnipro şi a redirecţionat trenurile care urmau să treacă prin oraş.

În pofida numărului mare de victime în rândul populaţiei civile ucrainene, Rusia neagă permanent de la începutul invaziei că ar viza civili, afirmând că atacurile sale aeriene au ca scop "demilitarizarea" Ucrainei, notează Reuters.

Forţele aeriene ucrainene au declarat că au doborât între 14 rachete din cele 22 de diferite tipuri lansate de Rusia, inclusiv două rachete de croazieră Kh-22, şi 14 drone în timpul atacului de joi spre vineri asupra ţării, informează agenţia de presă EFE. În timp ce Reuters a consemnat 15 rachete doborâte.

Potrivit buletinului Forţelor Aeriene ucrainene, citat de EFE, Rusia a folosit în acest atac două rachete de croazieră Kh-101 şi Kh-555, 12 rachete de croazieră ghidate Kh-59 şi Kh-69, două rachete de croazieră Iskander-K şi şase rachete de croazieră Kh-22, care au fost lansate de bombardiere Tu-22M3 din zonele Mării Negre şi Mării Azov.

Ruşii au lansat de asemenea 14 drone kamikaze iraniene Shahed asupra teritoriului ucrainean, care au fost toate doborâte de apărarea ucraineană.

Pe lângă doborârea a 14 dintre rachete, forţele aeriene ucrainene au afirmat că au reuşit să doboare un bombardier strategic Tu-22M3 folosit de Rusia pentru a lansa rachete Kh-22.

Forţele aeriene ucrainene şi Direcţia principală de informaţii a Ministerului Apărării ucrainean (GUR) au revendicat vineri responsabilitatea pentru doborârea unuia dintre bombardierele strategice ruse Tu-22M3, pe care Moscova îl folosea pentru a ataca cu rachete teritoriul ucrainean, într-o operaţiune comună desfăşurată vineri la aproximativ 300 de kilometri de graniţa ucraineană.

Potrivit GUR, este pentru prima dată de la începutul invaziei ruse pe scară largă când Ucraina a reuşit să doboare un bombardier strategic rusesc în timp ce acesta efectua o misiune de luptă.

"Unul dintre bombardierele cu rază lungă de acţiune Tu-22M3 care efectua un atac cu rachete asupra Ucrainei la primele ore ale zilei de 19 aprilie a fost doborât în urma unei operaţiuni speciale a GUR şi a forţelor aeriene" a anunţat serviciul de informaţii militare ucrainean într-un comunicat.

Potrivit EFE, în primele două luni ale anului 2024, Ucraina a doborât peste 10 avioane de luptă ruseşti Su-34 şi Su-35 şi două avioane de recunoaştere şi control aerian A-50 (de tip AWACS). 

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter