Recomandări

Obiectiv Comun: Discriminarea etnică, o problemă majoră

post-img
Obiectiv Comun
Sursa foto: TVR MOLDOVA

Discriminarea etnică rămâne o problemă majoră, în special printre tineri în școli, chiar și în contextul unor evoluții pozitive în societate. Rolul mediatorilor comunitari în comunitățile dens populate de romi este crucial. Impactul activității lor poate fi observat deja, prin numărul crescut de copii înscriși la școală, prin numărul crescut de persoane care solicită asistență medicală, prin numărul mai mare de femei gravide care beneficiază de îngrijiri prenatale.

Din 2013, când Republica Moldova a instituționalizat această profesie, autoritățile locale din localitățile cu un număr semnificativ de romi trebuie să angajeze cel puțin o persoană mediator în cadrul primăriilor.  Cauzele fundamentale ale discriminării, principiile egalității de gen, aspectele cheie ale asigurării accesului la servicii pentru persoanele care trăiesc cu HIV și persoanele ce aparțin altor grupuri marginalizate sunt subiectele emisiunii Obiectiv Comun de astăzi. 

Invitaţii ediţiei sunt: BEA FERENCI - reprezentanta Oficiului ONU pentru Drepturile Omului; VALERIU CALDARARU - președintele Asociației Naționale a Mediatorilor Comunitari din R. Moldova; SILVIANA FERARU - reprezentantă Coaliția ,,Vocea Romilor”. Realizator: Elena Guţu, producător: Ana Iacub.   

Emisiunea Obiectiv Comun este difuzată de luni până vineri, începând cu ora 17.00, şi poate fi urmărită pe TVR MOLDOVA, dar şi online pe pagina de Facebook.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter