Interviurile și Reportajele Telejurnalului

Inna Dubinsky, manager de proiecte USAGM: Propaganda Kremlinului a fost creată în laboratoarele KGB-ului iar Occidentul a fost luat pe nepregătite

post-img
Inna Dubinsky, manager de proiecte USAGM

Propaganda a devenit și fenomenul Fake News au un pericol real pentru democrație, despre aceasta a discutat jurnalistul TVR MOLDOVA, Constantin Uzdriș cu Inna Dubinsky, Manager de Programe pentru Dezvoltarea și Instruire mass media în cadrul US Agency For Global Media.

 


Constantin Uzdriș, jurnalist TVR MOLDOVA: Doamnă Dubinsky, bună seara. Bine ați venit la Chișinău! Vă mulțumim că v-ați făcut timp pentru acest interviu.

 

Inna Dubinsky, manager de proiecte USAGM: Vă mulțumesc pentru invitație!

 

Constantin Uzdriș, jurnalist TVR MOLDOVA: Vom vorbi astăzi despre propagandă, desigur, despre profesia noastră preferată, jurnalismul, despre jurnalismul corect, dar și despre cel greșit, care se numește propagandă. Aveți multă experiență jurnalistică, ați prins încă propaganda sovietică. Cum s-a schimbat propaganda Kremlinului, pentru că acolo este prima sursă de propagandă, inclusiv pentru Republica Moldova, pentru spațiul informațional al Republicii Moldova? Cum s-a schimbat aceasta, având în vedere cei doi ani de război la granița noastră?


 

Inna Dubinsky, manager de proiecte USAGM: Ei bine, știți, propaganda este la fel de veche ca lumea. În antichitate, când oamenii nu puteau explica anumite fenomene, foloseau falsuri, invenții, noi o numim propagandă. Au ars vrăjitoare când nu puteau explica fenomene naturale. Iar ceea ce s-a întâmplat în Uniunea Sovietică... În Uniunea Sovietică propaganda a fost cultivată ani de zile de instituții speciale ale statului, KGB-ul a fost un promotor al propagandei, unde au fost elaborate manuale, unde a fost creată o întreagă știință a propagandei. Acum este mult mai ușor de distribuit propaganda, spălarea creierului este mult mai ușoară, pentru că media digitală a deschis oportunități enorme. Oricine poate spune prostii în direct, pe Internet, pe rețelele sociale. Există boți, avatare, orice tip de tehnologie. Fabrici întregi de troli, după cum știți, da, în Sankt Petersburg, au fost create sub conducerea lui Prigojin (n. r. Evghenii Prigojin, fost director al Grupului de mercenari Wagner). Și aceste mecanisme, aceste instrumente de propagandă sunt folosite și implementate pe scară largă. În mare parte, Occidentul a fost luat pe nepregătite de acest asalt al propagandei ruse, deoarece în Occident libertatea de exprimare este un element de bază. Și s-a crezut că acest fenomen este un nonsens, ca cineva să lanseze falsuri, iar rețelele sociale au dreptul să existe deoarece acestea reprezintă o opinie alternativă. Occidentalii considerau că singura modalitate de a lupta împotriva lor este de a spune adevărul. Dar s-a dovedit că acest lucru nu e chiar valabil. Multe țări și-au dat seama de acest lucru puțin prea târziu. Au început să interzică, de exemplu, canalele în limba rusă. Nu doar canalele în limba rusă, ci și canalele finanțate de Kremlin. Bineînțeles, există opinii contradictorii în această privință, deoarece se consideră a fi... o încălcare a principiului de bază al democrației - libertatea de exprimare. Pe de altă parte, există susținători ai faptului că blocarea acestor fluxuri nu poate fi considerată o încălcare a libertății de exprimare. Pur și simplu se oprește fluxul de dezinformare absolută, spălarea creierului oamenilor care funcționează, din păcate, asupra oamenilor. Pentru că oamenii de știință au dovedit că dezinformarea se răspândește mult mai repede. De zeci de ori mai repede decât informațiile veridice.


Constantin Uzdriș, jurnalist TVR MOLDOVA: Tot pentru stat... de ce este propaganda atât de periculoasă? Unii oameni tresar când aud termenul de propagandă.


Inna Dubinsky, manager de proiecte USAGM: De fapt propaganda este prezentă în orice stat. Întrebarea este în ce măsură această propagandă este, aș spune, distructivă. În ce măsură această propagandă contravine principiilor democratice de bază. Aceasta este, probabil, principala întrebare. Iar cel mai rău e atunci când mass-media devine vehiculul acestei propagande. Independența mass-media, finanțarea din surse independente, cum ar fi publicitatea, garantează în mare parte, nu în totalitate, dar într-o măsură mai mare, că mass-media poate transmite punctul de vedere sau punctele de vedere ale diferitelor părți. Atunci când finanțarea presei provine exclusiv de la structurile de stat, aceste instituții media devin canale de propagandă. Ele devin activiști de partid şi nicidecum jurnaliști obiectivi în care publicul are încredere. Ascultătorii, telespectatorii, cititorii.


Constantin Uzdriș, jurnalist TVR MOLDOVA: Aveți experiență în lucrul cu jurnaliștii, inclusiv cu cei din Republica Moldova. Și am următoarea întrebare. De ce, din punctul dumneavoastră de vedere, propaganda rusă este încă atât de eficientă? Am văzut exemplul Ucrainei, am văzut exemplul Republicii Moldova, am văzut exemplul altor țări, chiar și al țărilor dezvoltate din Europa. De ce e atât de eficientă? Ce know-how are Kremlinul în acest domeniu?

Inna Dubinsky, manager de proiecte USAGM: De fapt nu există niciun know-how. Este doar un flux masiv de informații diseminate de un întreg grup sau, aș spune, o armată de dezinformatori, acest modus operandi, acest mod de diseminare a dezinformării este foarte eficient. Se adaugă faptul că limba rusă este o lingua franca, adică o limbă comună înțeleasă de grupuri întregi de popoare care au fost unite de această limbă rusă în perioada sovietică și continuă să păstreze această limbă, ori ea este cea mai disponibilă pentru toți. Aceste informații le parvin într-un flux larg și sunt extrapolate prin faptul că sunt preluate de la o sursă la alta. La urma urmei, care e principiul fiabilității informației? O informație este credibilă atunci când provine din două surse independente, cel puțin. Atunci când mai multe exemplare ale aceleiași surse sunt multiplicate și se pierd sursele originale de unde proveneau informațiile, este foarte dificil să se afle cine a fost autorul și atunci oamenii se lasă păcăliți pentru că nu-și pot da seama dacă e vorba de informații cu adevărat corecte. Se pare că o anumită informație a plecat... din punctul A și a ajuns în punctul B, iar cele două surse aparent dau aceeași informație și că punctul B a primit-o din punctul A. Iar oamenii nu sunt atât de critici sau nici nu le trece prin cap să verifice astfel de informații. Așa se face că se răspândesc multiplu aceste dezinformări.


Constantin Uzdriș, jurnalist TVR MOLDOVA: A apărut o nouă profesie - Fack Check-erii, cei cei care luptă împotriva propagandei și dezinformării. Spuneți-mi, vă rog, de ce ar trebui să luptăm și cum putem lupta împotriva informațiilor nesigure, a ceea ce se numește dezinformare și știri false?


Inna Dubinsky, manager de proiecte USAGM: Există, de fapt, atât de multe moduri de a lupta cu propaganda. Specialiștii spun că una dintre metode este să fie ignorate aceste informații false pentru a nu amplifica falsul încercând să îl dezminți. Pentru că, din nou, e dovedit din punct de vedere psihologic că dezinformarea face apel la sentimente de teamă, de frică, la emoții. Și de asta sunt atrași oamenii. Atunci când există frică, emoție sau uimire, în creier se instalează informații eronate. Și astfel, uneori e mai bine să nu observăm unele dintre aceste mici scăpări, când nu devin, într-adevăr, un fenomen larg răspândit. Dar sunt și situații când trebuie să oferim informații viabile, să explicăm anumite fenomene și acțiuni. Iar una dintre modalitățile foarte importante de respingere a acestor falsuri este transparența totală. Adică ar trebui să explicați clar cum ați obținut dezmințirea, cum ați ajuns la concluzia că e vorba de dezinformare. Ce surse aveți? Atunci când se dezinformează, de foarte multe ori se fac referiri la unii experți. Iar aceștia sunt experți falși. Vasya Ivanov. Cine este Vasya Ivanov? Care este biografia sa? Care este istoria sa profesională? Unde lucrează? Ce institut de cercetare reprezintă Vasya Ivanov? Sau ce funcție a deținut? Nu veți găsi astfel de informații atunci când există dezinformare. Dar atunci când există o dezmințire, există surse autorizate de informații cu o referință completă, cu nume, funcții, ce fac acești oameni, care este biografia lor, care este expertiza lor, de ce pot fi de încredere. Așa are loc demontarea falsurilor și a propagandei. Din nou, repet, atunci când oamenii livrează informații ar trebui să fiți întotdeauna critici: cine este această persoană care a spus asta? De unde provine această informație? Și care este sursa acestei informații? 


Constantin Uzdriș, jurnalist TVR MOLDOVA: O să mă refer la experții din Republica Moldova, dar și la cei de la Voice of America, acolo unde am beneficiat de un Internship și unde v-am cunoscut pe dumneavoastră. Experții spun că pentru a scădea influența dezinformării e nevoie să educăm populația. Când trebuie făcută această educație și cine trebuie să se ocupe de ea?


Inna Dubinsky, manager de proiecte USAGM: Ai pus o întrebare foarte bună, Constantin. De fapt, trebuie să începi, așa cum se spune, din fragedă copilărie. Și vă voi spune de ce. Atunci când o persoană este supraponderală și are obiceiul de a mânca multe dulciuri, iar ei îi spun că mâncatul dulciurilor îi face rău, iar el știe asta și totuși continuă să mănânce. Sau să luăm un fumător înrăit căruia i se spune că fumatul dăunează grav sănătății, el se va opri? Nu. Exact același lucru se întâmplă și cu dezinformarea. Capacitatea de a gândi critic, de a pune întrebări, de a pune la îndoială informațiile pe care oamenii le primesc, de a le verifica, ar trebui să fie formată la copii încă de la grădiniță. Atunci, pentru ei aceste deprinderi devin un obicei și ei nu vor ceda la această presiune a dezinformării. Apropo, acest lucru este exact ceea ce se întâmplă în Finlanda, și cu mult succes.

Constantin Uzdriș, jurnalist TVR MOLDOVA: În ultima perioadă asistăm la un nou fenomen - Inteligența Artificială. Aceasta este prezentă și în presă și există diverse preocupări în sfera noastră de activitate. Am vrut să vă întreb, din punctul dumneavoastră de vedere, este această Inteligență Artificială dăunătoare pentru munca noastră sau este, totuși, utilă?


Inna Dubinsky, manager de proiecte USAGM: Știți, atunci când apare ceva nou există întotdeauna o dorință de a-l respinge, un sentiment de teamă față de necunoscut. E normal, se întâmplă tot timpul. Vă amintiți când au apărut primele războaie de țesut, oamenii aveau tendința de a le distruge. Același lucru se întâmplă și cu Inteligența Artificială. Dacă o abordăm în mod critic și dacă folosim punctele forte ale Inteligenței Artificiale, aceasta va contribui la creșterea eficienței muncii, la accelerarea multor procese, a proceselor creative. Dar, repet, Inteligența Artificială nu a apărut de nicăieri. Ea a fost creată tot de oameni. Inteligența Artificială este învățată tot de oameni. Cu prejudecățile lor, cu concepțiile lor greșite, cu opiniile lor corecte. Și este doar sarcina celui care folosește Inteligența Artificială să o facă în mod critic. Adică să nu dea o sarcină Inteligenței Artificiale să spună: "Arată-mi o fereastră cu vedere la lac", ci să privească aceste informații cu un ochi critic, să le analizeze, să le editeze și să ia lucrurile constructive pe care le oferă Inteligența Artificială, reducând semnificativ timpul pe care trebuie să îl petreci căutând aceste informații, făcând cercetări, căutând surse. Așadar, trebuie să vă gândiți critic la ceea ce vă oferă Inteligența Artificială. Și atunci IA va fi asistentul tău, nu dușmanul tău.


Constantin Uzdriș, jurnalist TVR MOLDOVA: Dar în contextul propagandei și dezinformării, poate această Inteligență Artificială să îi ajute pe cei care se ocupă de promovarea falsurilor?


Inna Dubinsky, manager de proiecte USAGM: Absolut, bineînțeles. Acest lucru se întâmplă deja. Uitați-vă la canalele TV chinezești care prezintă programe, buletine de știri create de Inteligența Artificială. 24 de ore din 24. Unui om trebuie să-i plătesc un salariu. Roboții, însă, nu obosesc, nu se bâlbâie, nu fac greșeli. Dar, în același timp, omul nu poate fi înlocuit în totalitate. Noi oamenii, de fapt, putem recunoaște unde e vorba despre ființe și unde despre Inteligența Artificială. Și destul de ușor. Sunteți participant la trainingul nostru, pe care îl desfășurăm acum pentru jurnaliștii din Republica Moldova. Iar una dintre sarcinile care v-au fost date a fost să determinați dacă persoana din fața dumneavoastră este o persoană reală sau o persoană creată de Inteligența Artificială. Iar dumneavoastră, apropo, ați identificat-o cu ușurință. Ați văzut că urechea era stranie, sau că ceasul era purtat pe degete nu pe mână. Există unele semne vizibile pentru ochiul uman care disting o persoană vie de una creată artificial. Și în același mod se poate vorbi în ceea ce privește fluxul de informații false. Aplicați același principiu! Uitați-vă de unde provine sursa acestei informații! Cine a spus-o? Unde s-a întâmplat? Există atât de multe modalități de a verifica validitatea acestor informații... De exemplu, ați citit că a avut loc un incendiu undeva. Aceasta este singura sursă din care ați obținut această informație. Verificați pe rețelele sociale. Întrebați locuitorii din regiunea respectivă, acolo unde scrie că a fost un incendiu, dacă aceștia solicită ajutor, aleargă, strigă. Adică există o mulțime de posibilități de a verifica orice informație ajunge în spațiul public.


Constantin Uzdriș, jurnalist TVR MOLDOVA: Ați vorbit despre prezentatorii TV care au fost creați de Inteligența Artificială. Totuși, va putea Inteligența Artificială să ne înlocuiască pe noi, jurnaliștii?


Inna Dubinsky, manager de proiecte USAGM: Categoric nu. Bineînțeles că nu. Vă poate ajuta atunci când sunteți obosiţi și ați lucrat în direct prea mult timp, știrile pe care le-ați pregătit pot fi citite de un cititor de știri artificial în timp ce vă odihniţi puțin. Dar nimeni nu vă poate înlocui.

Constantin Uzdriș, jurnalist TVR MOLDOVA: Doamnă Dubinsky vă mulțumim prentru interviu, vă mulțumim pentru ceea ce faceți pentru jurnaliștii din Republica Moldova și vă mai așteptăm la TVR MOLDOVA.


Inna Dubinsky, manager de proiecte USAGM: Și eu vă mulțumesc pentru invitație a fost o plăcere să discut cu dumneavoastră.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter