Social

Chișinăul - orașul tuturor posibilităților: Pe terasa unui bloc cu 5 etaje o persoană și-a construit o casă

Chișinăul - orașul tuturor posibilităților: Pe terasa unui bloc cu 5 etaje o persoană și-a construit o casă

Chișinăul e orasul tuturor posibilitatilor. Așa se face că pe terasa unui bloc cu 5 etaje, un individ și-a construit o ditamai casă și și-a făcut chiar si un gard in jurul gospodăriei aflată la inăltime. Nu la înălțime este si reactia autorităților responsabile de urbanism si siguranta constructiilor pentru că declaratiile lor privind legalitatea se bat cap in cap.

DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: „Apartament sau casă? Aceasta este dilema celor care vor să-și cumpere o locuință. Însă acest proprietar, se pare, că a găsit o cale de mijloc. Pe acest bloc cu cinci etaje, de pe strada Grenoble, el şi-a ridicat o casă cu două niveluri, care are toate utilitățile”.


Cine e vecinul cu casa pe acoperiş rămâne o enigmă pentru mulţi dintre locatarii blocului.

„E un medic din câte ştiu. Un medic dentist dacă nu greşesc. – Şi locuieşte aici? – Demult nu l-am observat. – Dar pe unde urca în casă? – Idee nu am, cred că prin apartament. Locuia aici, locuia cu familia, eu de mic copil aici locuiesc, dar mai înainte îl vedeam, demult timp nu l-am văzut. Arată ca o casă la ţară, pe pământ, lipseşte garaj şi grădină, cred că… asta e tot ce lipseşte. Oamenii, clar lucru, pot veni cu cele mai stupide idei, dar cei de la administraţie trebuie să aibă ei un pic de idee, că nu sunt aleşi acolo degeaba. Vă daţi seama, plouă, ninge, se întâmplă ceva, căci cu natura nu te pui… şi să-ţi cadă o casă cu două etaje în apartamentul tău nu-i tare…”.


Cei de la Pretura Centru declară că locuinţa a fost construită ilegal şi că a sesizat institutiile competente pentru a lua măsuri.

VADIM HÎNCU pretor, sectorul Centru, municipiul Chişinău: „E o casă de locuit ilegală, construită pe un bloc de locuit. Această casă a fost construită încă prin 2016. Angajaţii preturii s-au deplasat la faţa locului, a fost sesizat INST-ul atât atunci, cât şi acum. Competenţele de verificare a localităţii construcţiilor deja ridicate le revin Inspectoratului Naţional pentru Supraveghere Tehnică”.


Cei de la Inspectoratul Naţional pentru Supraveghere Tehnică spun insă că informaţiile din spaţiul public sunt incorecte şi că intervenţia institutiei este inoportună.


ALIONA DEDIU şef Direcţie, Inspectoratul Naţional pentru Supraveghere Tehnică: „În rezultatul controlului de specialitate am constatat că proprietarul, conform datelor din registrul bunurilor imobile, deţine un proces verbal de recepţie finală, înregistrat la oficiul cadastral territorial Chişinău, din aprilie 2009. Menţionăm că Legea privind autorizarea lucrărilor de construcţie a fost aprobată în 2010, ulterior edificării obiectului. Iar procesul final … poate fi dat în folosinţă”.

Proprietarul casei de pe bloc și administratorul blocului au fost de negasit pentru a ne da mai multe explicaţii.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter