Actualitate

VIDEO. Imagini de Paște din România, de acum 83 de ani, în plin război mondial: ”Ostașii țării vor avea partea lor de bucurie prin grija Consiliului de Patronaj”.Trupele române treceau Prutul

post-img
Paști

Imagini cu pregătirile de Paște din anul 1941 au fost postate de Cineclic pe pagina de Facebook, iar acestea arată atmosfera romanțată a României de acum 83 de ani. Țărani care ară cu plugul și tinere fete care încondeiază ouă, într-o ogradă în care pasc miei.

”Natura e numai floare și bucuria plutește în văzduh. E primăvară, anotimpul tuturor nădejdilor, timpul înfrățirii și al înălțării sufletești.

Sunt tradiționalele pregătiri în vederea sfintelor sărbători ale Paștelui, păstrate și respectate cu sfințenie de toată lumea creștină, ostașii țării vor avea partea lor de bucurie prin grija Consiliului de Patronaj, care a pregătit ouă roșii și mii de cozonaci”, se precizează în filmul de câteva minute.

În anul 1941 întreaga lume se afla în mijlocul celui de-al Doilea Răboi Mondial. Teritoriul Transilvaniei de Nord-Est era ocupat de Ungaria în urma Dictatului de la Viena, iar întreprinderile mai importante din țară au fost militarizate, indiferent dacă erau proprietate de stat sau privată.

În luna aprilie are loc masacrul de la Fântâna Albă, unde trupele sovietice ucid între 2000 și 4000 de români care încercau să treacă granița din URSS în România, iar Iugoslavia și Grecia capituleaz în fața germanilor.

În același an, Germania începe Operațiunea Barbarossa – atacul asupra Uniunii Sovietice, iar în luna iunie se dă celebrul ordin al generalului Ion Antonescu către Armata Română, de a trece Prutul și de a elibera Basarabia și Bucovina de Nord, de sub ocupație sovietică.

Tot în 1941, naziștii au folosit pentru prima dată gazul Zyklon B (inițial destinat deratizării) pentru uciderea deținuțior din lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau. Și tot atunci le-au impus evreilor cu vârsta mai mare de 6 ani să poarte câte o insignă galbenă cu Steaua lui David.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter