Actualitate

Opinii: Ajutorul SUA oferit Ucrainei - unul așteptat și necesar

post-img
captură foto

Ajutorul SUA oferit Ucrainei era unul așteptat și necesar. Astfel Ucraina își va întări capacitatea sa de apărare pentru a rezista în fața atacului Rusiei. Opinii în acest sens au fost exprimate în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA.

Mihai Mogâldea, expert IPRE: „Datele problemei se vor schimba în sens pozitiv pentru că acest ajutor va întări capacitatea de apărare a Ucrainei. În câmpul de luptă contează foarte mult ca Ucraina să aibă resursele necesare ca să reziste în fața atacului Rusiei. Știm foarte bine că în acest an prognozele analiștilor nu erau cele mai pozitive și asta pentru că întârzierea acestui ajutor militar cu mai mult de șase luni de zile a schimbat orice ambiție a Ucrainei de a lansa o contra-ofensivă în anul curent. Încă de anul trecut era clar că 2024 va fi un an al rezistenței Ucrainei, un an în care Ucraina nu va fi capabilă să lanseze o contraofensivă și să împingă trupele rusești dincolo de linia frontului. Acum, într-adevăr, veștile pozitive care vin din SUA ne fac să fim mai încrezători că Ucraina poate să reziste și totodată să-și consolideze pozițiile, iar pentru anul viitor își poate stabili poate unele planuri mai ambițioase în cazul în care vor fi livrate ajutoare din SUA și Europa Occidentală în toamna anului curent”. 

 

Victor Juc, director Institutul Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al USM: „Asistența SUA către Ucraina era absolut necesară pentru că Ucraina se confrunta cu o penurie totală de muniții, armament. Dacă în 2023 manifestau optimism că va veni primăvara-vara și vor iniția o contra-ofensivă, atunci în 2024 ucrainenii erau mulțumiți ca să rămână un statu-quo, dat fiind că ei se confruntau cu acest deficit foarte mare. Eu nu aș spune că Partidul Republican, în mod premeditat, a tărăgănat adoptarea în Camera Reprezentanților, pur și simplu în SUA sunt alte interese, mai ales că, Donald Trump a exprimat că după prezumtiva sa victorie el se va concentra spre America Centrală și de Sud, adică Europa rămâne pe planul al doilea. Cât despre Federația Rusă – aceasta a folosit masiv resursele armate de care dispune și acum dat fiind că va fi livrată asistență din partea SUA, situația ar putea să se schimbe. Președintele Zelenski s-a dovedit a fi foarte optimist declarând că îi va permite această asistență să obțină victorie, mai degrabă el va stabiliza frontul. Aș crede că și statele europene care nu au foarte multe muniții și armamente și ele ar suplimenta asistența pentru a ajuta ca Ucraina să echilibreze situația. Ucrainenii au făcut ce au putut. Ei s-au concentrat pe dronele maritime, fapt ce permite ucrainenilor să manifeste o anumită doză de încredere. Deja Federația Rusă se va confrunta cu un adversar mult mai bine dotat”.

 

Iulia Joja, expert în securitate din SUA: „Ajutorul pe care l-a obținut Ucraina în 2023 de la Washington a fost suficient pentru a ține linia frontului. Greșeala pe care a făcut-o anul trecut atât de partea occidentală, cât și de partea ucraineană, a fost să creștem cumva într-un mod artificial așteptările la adresa Ucrainei și să ne așteptăm ca Ucraina să lanseze o mare contra-ofensivă, care ar fi urmat să recupereze teritoriul substanțial pierdut de la ruși. Dar acest lucru nu a fost posibil. Pentru nu le-au dat ucrainenilor echipamente cu care să facă acest lucru, așteptând să își sacrifice un număr mare de soldați pentru a obține bucăți mici de teritoriu. 

Acum așteptăm din noiembrie acest pachet militar de ajutor pe Ucraina. Și acum cu acest pachet trebuie să așteptăm ca Ucraina să aibă suficient pentru a ține linia frontului în fața unei contra-ofensive din partea rușilor ce urmează. Știm că Ucraina trebuie să facă față, pentru a-și putea apăra populația civilă și sistemele de protecție a populației. Și atunci la asta trebuie să ne așteptăm ca Ucraina să fie suficient de creativă și inventivă pe linia frontului pentru a o menține. Vedem în legea specifică pentru ajutorul suplimentar pentru Ucraina ceea ce numim foarte multe condiționalități, printre care cât ajutor poate fi dat în echipament vechi american care urmează să fie transmis în Ucraina și cum aceasta urmează a fi înlocuit cu unul nou pentru forțele armate americane, cât din acest ajutor va fi dedicat achiziției de arme noi pentru Ucraina, ceea ce în ultimii ani administrația Biden nu a prea făcut, a dat doar vechituri. Și că, de exemplu, Ucraina nu are voie să folosească ajutorul economic pentru a plăti pensii. Totodată, se solicită din partea Guvernului de la Washington o strategie despre cum urmează a fi folosit acest ajutor militar pentru a obține victorii pentru Ucraina. Pentru că unul dintre reproșurile aduse pe parcursul acestor doi ani de către republicani administrației Biden a fost că unii dintre ei nu au nimic împotriva ajutorului pentru Ucraina, dar că administrația Biden nu a dat suficient pentru a ajuta Ucraina către o victorie și atunci cu banii aceștia puțini, la fel ca anul trecut, trebuie să fie mult mai clar structurat în ce scopuri livrează Ucrainei acest ajutor. Trebuie să ne așteptăm ca pe parcursul următoarelor luni să existe mai multe rapoarte publice, discuții între Legislativ și Guvern în SUA pentru a urmări unde li se duc banii și în ce scopuri sunt folosite.

 

Trebuie să ne așteptăm că la toamnă să urmeze o nouă serie de discuții despre cum urmează să arate ajutorul militar din partea Occidentului pentru Ucraina pentru următorul an. 

 

În acest pachet legislativ, poate mai important aș spune decât ajutorul militar care este pe termen scurt și mediu pentru Ucraina este această lege pentru preluarea activelor, banilor rușilor înghețați în băncile americane și ajutorarea Ucrainei cu acești bani. Pentru 2024 ajutorul suplimentar pentru Ucraina este de 61-62 de miliarde, banii pe care până acum i-a identificat și înghețat SUA ai rușilor sunt 260 de miliarde. Dacă acești bani, pe parcursul următoarelor luni, vor fi dedicați Ucrainei atunci într-adevăr situația pe plan militar, linia de front se va schimba radical pentru că rușii atunci vor afla și de aceea sunt foarte supărați foarte mult”. 

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter