Sci-Tech

Studenţii de la UTM vor putea face practică într-un laborator al viitorului - un complex modern de sere, dotat cu echipamente de ultimă generaţie

Studenţii de la UTM vor putea face practică într-un laborator al viitorului - un complex modern de sere, dotat cu echipamente de ultimă generaţie

Un complex de sere moderne a fost deschis astăzi la Facultatea de Ştiinţe Agricole, Silvice şi ale Mediului de la Universitatea Tehnică a Moldovei. Acestea sunt dotate cu echipamente de ultimă generaţie, iar studenţii vor avea posibilitatea să facă practică. Valoarea proeictului este de peste 243 de mii de euro.

MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: Complexul de sere are o suprafaţă de o mie de metri pătraţi. Aici, studenţii pot experimenta diferite metode de cultivare a plantelor, printre care şi sistemul hidroponic.

MAXIM DMITRICEN, student: Avem aici plantată căpşuna. Ca substrat avem utilizate turbă şi pirlit. Aplicăm irigarea şi fertilizarea în mod picurător. Este mai interesant, chiar şi la orele practice şi la practică. Am participat la plantarea căpşunului, la îngrijire.

DEADIC GABRIELA, studentă: Seminţele sunt plantate în mediul poros, vată minerală, după care, cuburile de vată sunt transplantate în sistemul hidroponic. Noi creştem aici tarhon, salată, rucola, spanac şi basilic. Avem sistem cu rolete, soluţia nutritivă care vine din rezervor, până acum nu am avut aşa seră dotată.

Studenţii de la Facultatea de Calculatoare, Informatică şi Microelectronică au programat şi un robot care să îi ajute pe colegii de la ştiinţe agricole să studieze plantele.

PAVEL LEŞAN, student, Facultatea de Calculatoare, Informatică şi Microelectronică: Avem robotul, pe el este amplasat un micro controlor, două camere la extremităţi. El face poze la fiecare plantă şi antrenează un model pe reţeaua neuronală. Şi poate determina dacă planta este bolnavă sau nu, spre exemplu dacă este uscată sau nu a fost udată la timp.

Serele sunt dotate cu un bazin de irigare, echipamente de colectare şi filtrare a apelor pluviale, sisteme automate de control al microclimatului şi de iluminare cu LED-uri.

VIOREL BOSTAN, rector, Universitatea Tehnică din Moldova: Am unit două universităţi puternice şi astăzi când vorbim despre o agricultură performantă, aceasta nu poate exista fără tehnologii de ultimă oră, iar UTM şi Universitatea Agrară exact oferă acest spaţiu, această platformă pentru a promova tehnologiile în industria şi agricultura modernă.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare din Republica Moldova: Agricultura din Republica Moldova nu va reuşi să meargă mai departe dacă nu va pune accent pe ştiinţă, dacă pe lângă fermierii noştri nu vor apărea agronomii, medici veterinari, oameni cu studii superioare care cunosc ce înseamnă creşterea plantelro, care să dea un sfat specializat şi de specialist în procesul de creştere şi cultivare.

E un proiect din cadrul Programului "Livada Moldovei", al Guvernului de la Chişinău, cu sprijinul Băncii Europene de Investiţii, în baza căruia sunt modernizate şi dotate tehnic 13 instituţii educaţionale, cu finanţări de 18 milioane de euro. În cadrul evenimentului, Ministerul Agriculturii a anunţat că transmite 12 loturi de teren agricol, din gestiunea Întreprinderii de stat Stațiunea Didactică Experimentală "Criuleni" în cea a Universității Tehnice a Moldovei.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter