Social

Un nor de praf saharian traversează R. Moldova. Specialiştii avertizează că particulele fine de praf sunt periculoase pentru persoanele cu afecțiuni pulmonare

Un nor de praf saharian traversează R. Moldova. Specialiştii avertizează că particulele fine de praf sunt periculoase pentru persoanele cu afecțiuni pulmonare

Un nor de praf saharian traversează Republica Moldova. Șoferii s-au trezit în aceasta dimineața cu mașinile acoperite cu un strat fin de nisip. Cei mai câştigaţi în această situaţie au fost administratorii spălătoriilor auto, unde s-au format cozi. Specialiştii avertizează că particulele fine sunt periculoase pentru persoanele cu afecțiuni pulmonare.

ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: În această dimineață, șoferii din Chişinău s-au trezit cu mașinile la fel - acoperite de un strat de praf saharian. Din acest motiv, oamenii au luat cu asalt spălătoriile auto. La una dintre ele, din sectorul Buiucani, s-a format o coadă de zeci de mașini.

Ca nici într-o altă zi, mulţi şoferi au trecut de dimineaţă pe la spălătoriile auto, după ce şi-au găsit maşinile acoperite cu un strat fin de praf.

"E complicat că rândul e mare. Rândul era aproape până la intersecţia Alba Iulia. - Cât v-a costat? - 50 de lei. Speli exterior. Nisipul ăsta de la ploaie a lăsat pete mai conturate.

"Deja am spălat-o, însă se vede că încă au mai rămas pete. E cea mai rapidă soluţie ca să o speli singur. - Cât va costat? - În jur la 50 de lei." " - De cât timp deja staţi? - Am vreo jumătate de oră. - E grea aşteptarea? - Da, dar nu avem încotro."

Majoritatea şoferilor ne-au spus că nu cunosc multe sau chiar nimic despre acest fenomen. Unii au dezvoltat teorii de domeniul fantasticului.

"Nu cunoaştem. Sunt lucruri suspecte, dar ceea ce se întâmplă la nivel mondial, cred că clima îşi spune sensul ei. Aşteptăm ca cei competenţi ca să ia analize şi să vadă, informeze oamenii. Sperăm să nu fie ceva nociv." "Dar cunoaşteţi ce este? - Nu, e murdară. Ce a venit şi de unde - nu ştiu. prima dată am văzut aşa ceva." "Tot ce se întâmplă e straniu. Aşa că ne conformăm."

Reprezentanţii Agenţiei de Mediu susţin că praful, format din particule fine de nisip şi sol saharian, nu afectează sănătatea majorităţii oamenilor, cu excepţia celor cu afecțiuni pulmonare.

NATALIA PLATON șef, Laborator pentru calitatea aerului, Agenția de Mediu: Noi avem concentraţii foarte mici. Dacă limita e 50, noi avem 20 de micrograme pe metru cub. Noi, la fiecare oră, urmărim evoluţia concentraţiilor şi calitatea aerului are un nivel bun. Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat, nu vor fi precipitaţii şi astăzi putem să ne aşteptăm la măriri a concentraţiei de particule în suspensie. Dar, nu o să fie depăşite deoarece sunt nişte condiţiii meteorologice favorabile pentru dispersie.

Potrivit Agenției de Mediu, în după-amiaza zilei de astăzi, masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa spre nord-est și se va îndepărta de Republica Moldova.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter