Social

Liberalizarea pieţei gazelor şi avantajele ei, discutate cu directorul executiv al BRM

Liberalizarea pieţei gazelor şi avantajele ei, discutate cu directorul executiv al BRM

Întreprinderea Moldovagaz a iniţiat procedura de achiziţie a gazelor naturale pe platforma administrată de Bursa Română de Mărfuri East Energy. Este vorba despre aproximativ 20 de milioane de metri cubi de gaz natural pentru luna mai 2024. Din cele 25 de întreprinderi care deţin licenţa pentru furnizarea gazelor naturale în Republica Moldova, 12 s-au înscris pe platforma Bursei. Despre liberalizarea pieţei şi avantajele ei s-a discutat la o întâlnire a jurnaliştilor cu directorul executiv al BRM.

Bursa Română de Mărfuri East Energy în Republica Moldova a devenit operaţională acum o săptămână. Recent, CET-Nord a făcut prima tranzacţie. Urmează Moldovagaz.

ION LUPULESCU, director executiv, Bursa Română de Mărfuri East Energy Moldova: „Ce înseamnă liberalizarea pieţei: costuri mai bune pentru consumatori, o mai mare securitate energetică a Republicii Moldova, o dezvoltare economică importantă în sectorul energetic şi practic şanse egale pentru fiecare furnizor de bună credinţă de a participa la creşterea şi dezvoltarea sectorului energetic din Republica Moldova.”

Pe viitor, Bursa Română de Mărfuri East Energy Moldova îşi va extinde activitatea pe mai multe segmente ale economiei.

ION LUPULESCU, director executiv, Bursa Română de Mărfuri East Energy Moldova: „Ne pregătim să răspundem schimbărilor legislative din Republica Moldova pe care le considerăm foarte bune şi spre calea cea bună spre liberalizarea pieţei din RM. Eu cred că partea de produse agricole şi partea energetică sunt oportunităţi la care BRM poate să participe şi să ajute la crearea unei pieţi transparente, competitive şi eficiente din punct de vedere economic.”

Discuţiile au avut loc în cadrul proiectului Academia de Jurnalism Economic al cărui fondator este Asociaţia Businessului European.

EUGEN COZMULICI, manager, EBA: „Integrarea europeană este un proiect de ţară şi cu eforturile comune putem ajunge la acel obiectiv comun. În acest sens integrarea în piaţa UE poate avea loc prin diferite instrumente. Unul din instrumente a fost astăzi prezentat vorbim de o bursă de mărfuri unde, atât producătorii, exportatorii, cât şi importatorii pot avea acces direct la piaţa din UE, la diferite companii.”

Amintim că, până în 2022, singura sursă de achiziție a gazelor naturale pentru Republica Moldova a fost Federația Rusă. Din 1 ianuarie 2025, toate întreprinderile mari vor fi obligate să intre pe piața liberă a gazelor.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter