Actualitate

Proiect de infrastructură, realizat la Ghidighici, grație suportului României

post-img
imagine simbol

În cadrul Programului național „Satul European”, ediția I, a fost realizat proiectul de dezvoltare locală „Rețelele de canalizare a străzilor M. Eminescu, Păcii, Sfatul Țării, Dacia din satul Ghidighici, sectorul Buiucani, municipiul Chișinău.

Este vorba de construcția a 3,63 de km de rețele de canalizare gravitaționale. La sistem vor fi racordate 745 de gospodării cu 2696 de beneficiari, inclusiv 4 agenți economici din localitate și va fi creat un serviciu nou de canalizare pentru satul Ghidighici.

Proiectul a fost aprobat spre co-finanțare pe 21.03.2023, în baza Acordului dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul României, privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară.

Valoarea totală a proiectului constituie 𝟕.𝟖𝟓𝟓.𝟐𝟏𝟓 𝐥𝐞𝐢, dintre care 𝟑.𝟎𝟔𝟎.𝟕𝟕𝟗 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢 - alocații aprobate din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, iar 𝟒.𝟎𝟒𝟒.𝟒𝟑𝟕 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢 – ajutorul acordat de către Guvernul român. Cu o contribuție de aproximativ 𝟖𝟓𝟎 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢 a venit și administrația publică locală.

Potrivit primarului, Victoria Calmîș, prin dezvoltarea infrastructurii satului, cetățenii vor avea acces la servicii publice de calitate, iar asta va permite dezvoltarea continuă și durabilă a localității. Astfel de proiecte, duc și la creșterea gradului de valorificare a oportunităților de atragere a investițiilor din surse externe, în cadrul autorităților publice locale, a menționat primarul.

Totodată, în cadrul 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 ”𝐒𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧 𝐄𝐱𝐩𝐫𝐞𝐬”,  în localitatea Ghidighici a mai fost implementat un proiect ce ține de modernizarea și eficientizarea iluminatului stradal. Odată cu finalizarea acestui proiect, peste 𝟓𝟎𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢 ai satului beneficiază de iluminat stradal modern, în care au fost investite în jur de 𝟑𝟐𝟎 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢, bani alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.

În total, 𝟑𝟑 de proiecte din cele 𝟖𝟗𝟔 aprobate în cadrul 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞  ”𝐒𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧” 𝐬̦𝐢 ”𝐒𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧 𝐄𝐱𝐩𝐫𝐞𝐬”, beneficiază de sprijin financiar din partea României. Investiția Guvernului roman, în aceste proiecte, se ridică la peste 117 milioane de lei.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter