Social

Zeci de persoane s-au adunat aseară în PMAN pentru a cere dreptate pentru Ana-Maria

Zeci de persoane s-au adunat aseară în PMAN pentru a cere dreptate pentru Ana-Maria

Zeci de persoane s-au adunat aseară în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, pentru a cere dreptate în cazul tinerei însărcinate care a fost torturată până la moarte. Oamenii au cerut justiţie corectă şi au aprins lumânări. Cu un mesaj ferm a venit astăzi şi Centrul Internaţional ,,La Strada", care solicită acţiuni concrete pentru combaterea violenței față de femei.

Zeci de oameni şi-au unit aseară vocile într-un singur mesaj: Dreptate pentru Ana-Maria. Coaliţia naţională ,,Viaţa fără Violenţă" şi societatea civilă au venit în centrul Chişinăului cu pancarte şi au aprins lumânări în memoria tinerei ucise.

"Pe pancarta mea este vorba despre tăcerea pe care o au autorităţile, societatea, cumva asta pe noi ne ucide. "Poate ar fi timpul ca noi, societatea, şi fiecare individ să devenim mai activi şi să încercăm să combatem acest fenomen, pentru că se poate întâmpla cu fiecare dintre noi." "Eu ies de la serviciu de la 6 până la 00:00, seara eu nu văd familia, eu tot am doi copii şi eu tot îmi fac griji când soţia iese la plimbare şi... cineva să vină, doamne fereşte."

Participanţii la flash-mob au cerut justiţie corectă pentru Ana-Maria, dar și pentru toate femeile care nu-şi pot striga durerea.

"Furia este legată de comentariile pe care le-am citit la reportajele despre acest caz, comentarii despre care blamau victima şi care spuneau că ea singură e vinovată că a urcat în automobile. Întotdeauna este vinovat agresorul şi niciodată victima."

MIHAELA CIMBRICIUC, comunicatoare, Coaliţia Naţională ,,Viaţa fără Violenţă": Vom urmări îndeaproape subiectul pentru că este important să se facă dreptate. Sunt foarte multe carenţe. În cazul Anei-Maria a fost nesiguranţa pe străzi, faptul că la oră târzie femeile trebuie să recurgă la măsuri extreme pentru a ajunge acasă.

La eveniment a fost prezent şi avocatul poporului.

CESLAV PANICO, Avocatul Poporului: Pe acest caz individual, noi suntem în proces de monitorizare, dar aşteptăm finalitatea anchetei poliţiei. Evident, violenţa faţă de femei şi fete, psihologice şi fizică, este destul de mare, având în vedere că nu toate cazurile sunt raportate.

Cazul Anei-Maria a scos la suprafață probleme ale societății, iar unii specialişti cred că este şi un eșec al sistemului de a răspunde la problema violenţei. Centrul Internaţional ,,La Strada" a făcut astăzi apel către autorităţi şi a cerut o analiză clară a deficiențelor.

ADRESAREA CENTRULUI INTERNAŢIONAL ,,LA STRADA" ,,Solicităm: - Desfășurarea acțiunilor active de informare și sensibilizare a populației despre violența față de femei și fete și serviciile naționale la care pot sesiza cazurile de violență; - Revizuirea programelor educaționale prin includerea subiectelor ce vizează educația pentru egalitatea de gen, relații armonioase și non-violente în programele educaționale obligatorii; - Dezvoltarea mecanismului de monitorizare a agresorilor sexuali, care ar permite evaluarea riscurilor comportamentului agresorilor în comunitatea în care locuiesc. etc

În Republica Moldova, victimele violenţei pot primi consiliere gratuită la linia verde - 08008008, iar cei din România, pot beneficia de un serviciul similar la numărul de telefon 0800500333.

TELEFONUL VERDE PENTRU VICTIMELE VIOLENŢEI Republica Moldova 08008008 România 0800500333

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter