Extern

Israelul a lansat un atac împotriva Iranului. Lovituri într-o provincie cu „facilități nucleare semnificative”

post-img
Explozie

Israelul a lansat un atac asupra Iranului în replică la atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP, potrivit AGERPRES.

 Sistemele de apărare aeriană ale Iranului au fost activate în mai multe regiuni ca măsură de precauție împotriva posibilelor amenințări aeriene, potrivit ultimului raport al agenției de știri de stat, IRNA, citată de CNN, scrie Adevărul.ro

În urma activării apărării aeriene în unele părți ale țării pentru a face față unor posibile ținte, rapoartele indică faptul că până acum nu au fost raportate niciun fel de atacuri ample sau explozii cauzate de vreo amenințare aeriană”, a declarat IRNA vineri dimineața, ora locală.

Verificările extinse din Isfahan, o provincie centrală critică cu facilități nucleare semnificative, indică faptul că toate instalațiile militare și de securitate sensibile rămân securizate, fără incidente raportate.

În plus, IRNA a declarat că nu au fost activări ale sistemelor de apărare antirachetă.

Treisprezece drone au fost doborâte cu succes de sistemul de apărare aeriană al țării, nu există rapoarte despre un atac cu rachete în acest moment,” a declarat purtătorul de cuvânt al Centrului Național pentru Cibernetică din Iran, Hossein Dalirian, pe X.

Departamentul pentru Afaceri Externe și Comerț al Australiei (DFAT) și-a îndemnat cetățenii din Israel să „plece dacă sunt în condiții de siguranță

Există o amenințare ridicată de represalii militare și atacuri teroriste împotriva Israelului și a intereselor israeliene din întreaga regiune. Situația de securitate ar putea să se deterioreze rapid. Îndemnăm australienii din Israel sau din Teritoriile Palestiniene Ocupate să plece dacă sunt în condiții de siguranță”, conform unei postări în contul Smart Traveller de pe X.

Departamentul a avertizat că „atacurile militare pot duce la închiderea spațiului aerian, anulări și devieri de zboruri și alte perturbări ale călătoriilor”.

Există îngrijorări că Aeroportul Internațional Ben Gurion din Tel Aviv „ar putea suspenda operațiunile din cauza îngrijorărilor de securitate crescute în orice moment, și la scurt timp de la notificare”.

Israelul refuză să comenteze după rapoartele despre explozii în Iran.

Armata israeliană a declarat că „nu avem un comentariu în acest moment”, cu privire la rapoartele despre exploziile din Iran.

Potrivit unui oficial american citat de CNN, Israelul a efectuat un atac în interiorul Iranului vineri dimineață, ora locală. Ținta nu este nucleară, a precizat oficialul.

De asemenea, SUA au declarat că au avut avertismente prealabile cu privire la răspunsul Israelului împotriva Iranului, dar „nu l-au avizat” a spus un oficial american de rang înalt.

Israelul a informat Statele Unite, joi, că va răspunde Iranului în zilele următoare, a spus un oficial american de rang înalt.

„Nu am avizat răspunsul”, a spus oficialul.

Informaţia vine în timp ce Iranul a raportat „explozii puternice” în provincia Isfahan (centru) şi după ce Israelul anunţase intenţia de a răspunde raidurilor iraniene asupra teritoriului său în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică.

Televiziunea de stat iraniană a raportat vineri dimineaţa „explozii puternice” în provincia Isfahan, indicând că nu sunt cunoscute cauzele pentru acestea.

Apoi, au fost anunţate trei explozii în apropierea unei baze militare şi doborârea unor drone, precum şi faptul că „nu au fost atacuri cu rachete până în prezent”.

Agenţia oficială Irna a transmis că autorităţile iraniene au activat apărarea antiaeriană în mai multe provincii, după informaţii despre cel puţin o explozie în centrul ţării.

Zborurile comerciale au fost suspendate către şi dinspre mai multe aeroporturi, inclusiv Teheran, potrivit agenţiei Mehr, care citează autorităţile aeroportuare.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter