Social

Mirosul de la o groapă de gunoi neautorizată face viața un calvar locuitorilor din Văduleni, oraşul Vadul lui Vodă

Mirosul de la o groapă de gunoi neautorizată face viața un calvar locuitorilor din Văduleni, oraşul Vadul lui Vodă

Locuitorii unui cartier din localitatea Văduleni, oraşul Vadul lui Vodă, se plâng că sunt nevoiţi să suporte, de ani de zile, mirosul insuportabil de la o groapă de gunoi neautorizată, aflată la doar câteva sute de metri de casele lor. Oamenii spun că nu-şi pot aerisi încăperile, iar solul este foarte poluat din cauza deşeurilor, în general zootehnice, depozitate acolo de câţiva ani. În zonă funcţionează un combinat de creştere a păsărilor care, potrivit oamenilor din Văduleni, ar fi responsabil de poluare. Inspectoratul pentru Protecţia Mediului s-a autosesizat şi va face o inspecţie la faţa locului.

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: „Grămezile de mizerie ce provin de la fabrica de pasari, dar si alte tipuri de deșeuri, toate au fost aruncate aici, la Văduleni, pe malurile și chiar în albiile secate ale bazinelor acvatice. E un miros insuportabil, care se simte pana la casele localnicilor, care se afla la doar cîteva sute de metri de acest loc,

Gospodăria acestei femei e cea mai apropiată de groapa de gunoi neautorizată. Femeia se plânge că, odată cu încălzirea vremii, îi vine tot mai greu să respire.

În zona funcţionează o fermă de păsări, iar oamenii acuză administraţia acesteia de poluare. Am cerut un punct de vedere din partea acestei societăţi, dar nimeni din conducere nu a fost de găsit. Am reuşit, în cele din urmă să obţinem, prin telefon, o reacţie de la un administrator al fermei”.

CONSTANŢA SPÎNU, administrator, fermă de pui: „Nu-i a nostru. Acolo este ceva care de demult, demult tare. Adică mizeria care este acolo, nu aparţine vouă, nu-i adusă de voi? - Nu, categoric. Dacă ar fi ceva proaspăt de la pui, el se vede şi după putrefacţie”.

Groapa de gunoi neautorizată se află pe un teren aflat la graniţa teritoriilor administrate de primăriile oraşului Vadul lui Vodă, municipiul Chişinău, şi comunei Bălăbăneşti, raionul Criuleni. Primarii celor două localităţi îşi pasează reciproc responsabilitatea de a salubriza terenul.

IURIE ONOFRIICIUC, primar, oraşul Vadul lui Vodă : „Nu este problema noastră, e problema primăriei Bălăbăneşti. Noi pe dânsa am depus o plângere la mediu, până când nu am niciun rezultat”.

ION COTOMAN, primar, comuna Bălăbăneşti: „Terenul, ca proprietate e primăria comunei Bălăbăneşti. Da e pe teritoriul administrativ a lui Vadul lui Vodă. Ei au transformat-o în groapă de gunoi. Dacă e la dânşii pe teritoriu, cum pot eu să fac acolo. Eu ce o să-mi pun acolo paznic”.

Cazul a ajuns şi în atenţia Inspectoratului pentru Protecţia Mediului care urmează să facă cercetări la faţa locului.

GRIGORE CIUGUI, inspector de mediu, Inspecţia pentru Protecţia Mediului Chişinău: „Urmează să facem un control la faţa locului, un control inopinat. Vom implica şi laboratorul Agenţiei de Mediu pentru prelevarea probelor de sol din preajma locaţii date”

Inspectorii de mediu urmează să stabilească proprietarul terenului, să-l amendeze cu până la 9.000 de lei, iar ulterior să-l oblige să cureţe întreaga zonă.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter