Social

Daruri cu dor, de la mii de kilometri. Basarabenii aflaţi în străinătate trimit în această perioadă colete cu tot felul de bunătăţi celor de acasă

video

Cu dragoste şi dor, mii de basarabeni aflaţi în străinătate trimit în această perioadă colete cu tot felul de bunătăţi celor de acasă. În ajunul sărbătorilor pascale, companiile de transport vin spre Chişinău cu microbuzele pline de daruri. Dar se şi întorc spre destinaţiile europene cu bunătăţi preparate în Republica Moldova şi trimise celor aflaţi departe de casă. Pentru multe familii, sărbătorile arată aşa deja de mai bine de 20 de ani.

Cele mai multe microbuze care au oprit astăzi lângă Circul din Chişinău veneau din diferite regiuni ale Italiei. Rând pe rând, destinatarii au venit să-şi primească darurile trimise de cei dragi înaintea sărbătorilor.

„De la soră mea, din Italia. Facem schimb de daruri, când la ei sunt sărbători de Paşti, trimitem lor ceva. Când la noi, ei nouă. De obicei, îmi trimite cum e pasca la ei, panettone. Acestea sunt preferate la noi.”

„De la mama, din Italia, Padova. – Ce ai primit, înainte de sărbători? –  Panettone, nişte cadouri. – Vă mai alină dorul aceste cadouri sau... ? – Şi da, şi nu, ar fi fost mai bine să fie ea acasă, dar...”

„Bunica, bunica, mama mea. – De cât timp e plecată? – Ohoho... din 90 şi ceva, când erau timpurile grele. Important e că o iubim pe mama, pe bunica, banii nu contează. Ea ne-a făcut o viaţă mai uşoară, dar deja vrem să vină acasă.”

Pe alţii i-am surprins în timp ce aduceau cutii pline cu bunătăţi pentru a fi livrate apropiaţilor din străinătate până la sărbători. Copiii lui Nicolae Gangan sunt peste hotare de 20 de ani şi, de atunci, doar aşa îşi mai alină dorul de ei.

NICOLAE GANGAN: „La nepoţei, câte un cadou de Paşti, câte un costumaş sportiv, nişte bombonele, ca doi bunei. Aşa... la sărbători, la Anul Nou, la Paşti. – Vă trimit şi ei ceva de acolo? – Ce dă Dumnezeu. Câte un cozonac, tot aşa – nişte bombonele, nişte... mă rog, ca la părinţi. Aşa a fost situaţia că... băieţii s-au dus. Toţi cu studii superioare, dar... cu 800/ 1000 de lei pe vremea ceea…”

„Nişte dulciuri de ale noastre am trimis. Mă rog... sunt în vârstă, le-am trimis şi câte o sticlă de vin chiar. – În ce ţară? – În Italia. Iată în privinţa că nu au când să vadă de părinţi, asta e foarte dureros, cel mai tare cred că asta este.”

Reprezentanţii companiilor de transport spun că, în această perioadă, maşinile lor circulă pline.

MARCEL MEREACRI, reprezentant companie transport: „După cum vedeţi, avem multe. Aşa plin, mai mult de sărbători, dar aşa e stabil… - De unde le aduceţi, din ce regiuni? – Din Italia: Treviso, Besano, Montebelluna. Ca de fiecare dată, lumea trimite acasă, care mai vin, care nu…”

Pentru livrarea coletelor spre şi din Chişinău, oamenii trebuie să achite aproximativ un euro pe kilogram.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter