Justiție

Prima misiune de menținere a păcii a angajaților MAI în Kosovo

post-img
Prima misiune de menținere a păcii a angajaților MAI în Kosovo

Astăzi, 19 aprilie 2024, pentru prima dată în istoria Ministerului Afacerilor Interne a avut loc ceremonia oficială de detașare a celor trei angajați ai MAI din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri pentru participarea la operațiunea internațională de menținere a păcii din Kosovo în componența Forțelor Multinaționale de Menținere a Păcii din Kosovo (KFOR).

Ceremonia solemnă a fost onorată de prezența Ministrului Afacerilor Interne, Adrian Efros,  Ambasadorului Italiei în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, Ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi, conducerii IGC al MAI și a familiilor carabinierilor detașați

Ministrul Adrian Efros a evidențiat importanța participării carabinierilor la misiuni și operațiuni internaționale pentru Republica Moldova, subliniind că: 

,,Participarea carabinierilor noștri în misiunea internațională reprezintă nu doar îndeplinirea angajamentelor conform Cartei ONU și a tratatelor internaționale, ci și o contribuție semnificativă la promovarea valorilor fundamentale ale democrației, respectului pentru drepturile omului și supremației legii. Această misiune în Kosovo este o oportunitate pentru acești bravi angajați ai MAI să-și demonstreze abilitățile și competențele profesionale, iar pentru Republica Moldova să-și consolideze poziția în comunitatea internațională".

Ambasadorul Italiei în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a evidențiat contribuția apreciată a detașării carabinierilor la nivel european, subliniind angajamentul Republicii Moldova în cadrul parcursului său rapid către aderarea la Uniunea Europeană: 

,,Obiectivul comun este ca această componență să fie urmată de un pluton de carabinieri, un contigent în adevăratul sens al cuvântului detașat alături de colegii italieni. Prin intermediul carabinierilor săi, Moldova oferă o contribuție în plus la securitatea internațională, cea a Balcanilor, a cărei stabilitate este esențială pentru Uniunea Europeană”.

Ministrul Anatolie Nosatîi i-a îndemnat pe cei trei carabinieri să își aducă contribuția cu cinste, onoare și devotament în misiunea lor din Kosovo, asigurându-le că prin profesionalismul lor vor fi apreciați și respectați de colegii lor și de comandamentul misiunii.
,,Le doresc carabinierilor care vor fi detașați în Kosovo să manifeste multă responsabilitate și dedicație acestei misiuni importante de menținere a păcii din Balcanii de Vest”.

Căpitanul Luchianic Ion, unul dintre cei trei carabinieri detașați, a reiterat angajamentul său față de reprezentarea demnă a Inspectoratului General de Carabinieri, a Ministerului Afacerilor Interne și a Republicii Moldova în această misiune internațională de menținere a păcii, subliniind importanța cooperării și a stabilizării în regiune.

,,Pentru noi, cei 3 angajați carabinieri, detașați în misiunea KFOR, este o onoare, dar și o responsabilitate, să reprezentăm cu demnitate Inspectoratul General de Carabinieri, Ministerul Afacerilor Interne și Republica Moldova, într-o misiune internațională de menținere  a păcii, unde vom realiza activități de stabilizare și menținerea a păcii în regiune de rând cu reprezentați  de peste 20 de națiuni”. 

Menționăm că participarea carabinierilor la misiuni și operații internaționale asigură îndeplinirea angajamentelor conform Cartei ONU, tratatelor cu Uniunea Europeană și alte organizații internaționale sau state terțe, și reprezintă o contribuție semnificativă la menținerea păcii, securității și stabilității internaționale, precum și la promovarea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și a supremației legii.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter