Actualitate

Vasile Grădinaru, despre perchezițiile de la Aeroport: Tentativa grupului Șor cade sub incidența legii privind contrabandă în interesul unui grup criminal organizat

post-img
Aeroportul Chisinau

Tentativa grupului Șor de a introduce în țară sume mari de bani prin intermediul unor persoane terțe cade sub incidența legii privind contrabandă în interesul unui grup criminal organizat. O spune deputatul PAS, Vasile Grădinaru, după ce oamenii legii au stopat introducerea în țară a peste 20 de milioane de lei. Deputatul PAS, Vasile Grădinaru, spune că procuratura examinează acțiunile reprezentanților grupului Șor și prin prisma articolului din Codul Penal privind trădarea de patrie, însă demonstrarea acestei infracțiuni necesită probe concludente, notează IPN.

La 23 aprilie oamenii legii au anunțat pornirea unei cauze penale pe faptul contrabandei cu peste 20 de milioane de lei aduși în țară de pasagerii sosiți de la Moscova, prin curse de avion din Erevan și Istanbul. Deputatul PAS, Vasile Grădinaru, spune că persoanele au fost folosite de grupul „Șor” pentru a introduce banii în țară.

„Ceea ce este foarte clar acum, este dosarul de contrabandă în interesul unui grup criminal organizat. Asta este posibil de demonstrat. Dar ca să demonstrezi că e trădare de patrie mai trebuie să existe și alte elemente și anume că aceste acțiuni erau orientate spre răsturnarea statului de drept, a orânduirii constituționale. Nu știu dacă organele de drept au sau nu au o asemenea informație. Să declari o chestie și să comiți acțiuni de răsturnare a ordinii constituționale, sunt două lucruri diferite”, a spus deputatul PAS, Vasile Grădinaru, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

În același context, istoricul Octavian Țîcu spune că prioritatea Rusiei este de a prelua puterea în Republica Moldova, obiectivul fiind parte dintr-un plan mai complex de destabilizare generală a Ucrainei.

„Moscova, în raport cu Republica Moldova, are două acțiuni bine deslușite. Prima este câștigarea alegerilor prin mobilizarea acestei așa-zise opoziții la Moscova. De asemenea, Rusia are pregătit un plan mult mai amplu de acțiune, el este legat de destabilizarea generală a Ucrainei, în mod special prin sudul Basarabiei și crearea unor premise pentru a proclama atât regiunea transnistreană, cât și Găgăuzia ca republici independente. Moscova are nevoie să arate Europei și lumii că oricâți bani i-ai da, Moldova oricum putinistă rămâne”, a spus istoricul Octavian Țîcu.

Jurnalistul din Găgăuzia, Mihail Sirkeli, spune că mesajul transmis de Moscova găgăuzilor, prin intermediul congresului de constituire a blocului „Victoria”, este că Rusia în scurt timp va câștiga războiul. Potrivit jurnalistului, acest narativ este intens promovat de mass-media din autonomia găgăuză.

„Șor i-a adus la Moscova ca să arate că are un trofeu și trofeul este Găgăuzia. Aceste acțiuni Rusia le-a început încă din 2014, înainte de semnarea Acordului de Asociere cu UE prin organizarea acelui referendum declarat ilegal. Ei vor să arate susținătorilor lui Putin că „ai noștri sunt aproape”, răbdați și așteptați. Prin evenimentul de la Moscova Rusia transmite semnalul că „ei vin”, trebuie doar de așteptat. Este un semnal pentru găgăuzi și pentru comunitățile care-l susțin pe Putin. De asemenea, ei au arătat că pregătesc un Guvern colaboraționist la Moscova. Din păcate, cetățenii din Găgăuzia trăiesc de 30 de ani în propagandă și Republica Moldova n-a făcut nimic ca să curețe spațiul informațional din Găgăuzia”, a spus jurnalistul Mihail Sirkeli.

La 21 aprilie, la Moscova, a fost creat blocul de opoziție „Victoria”. Entitatea este formată din partidele satelit ale fostului partid „Șor”, declarat neconstituțional, și este condusă de politicianul fugar, condamnat definitiv în Republica Moldova, Ilan Șor.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter