Social

Companiile de asigurare vor fi obligate să realizeze o evaluare internă periodică a riscurilor proprii și a solvabilității

post-img
imagine simbol

Societățile de asigurare sau de reasigurare vor fi obligate să realizeze, în conformitate cu strategia sa de afaceri, o evaluare internă, periodică a riscurilor proprii și a solvabilității, având în vedere profilul propriu de risc. Banca Națională a Moldovei (BNM) a prezentat pentru consultări publice proiectul Regulamentului privind evaluarea internă a riscurilor proprii și a solvabilității de către societățile de asigurare sau de reasigurare și cerințele cu privire la efectuarea testelor pentru evaluarea capacității de menținere a stabilității financiare, transmite Bizlaw.

Documentul prevede că, societatea va elabora pentru evaluarea internă a riscurilor proprii și a solvabilității  proceduri proprii, adaptate la structura organizatorică și la sistemul său de management al riscurilor, ținând cont de natura, amploarea și complexitatea riscurilor inerente activității sale.

Potrivit BNM, evaluarea internă a riscurilor proprii și a solvabilității este un proces care permite societăţilor să coreleze strategia de afaceri şi apetitul la risc cu necesităţile de capital, într-un cadru general de management al riscului. Astfel, societăţile îşi evaluează toate riscurile prezente şi viitoare, cunoscute sau estimate, inclusiv pe cele neacoperite de capitalul reglementat, şi determină capitalul necesar pentru a le acoperi.

Autoritatea mai spune că rezultatele evaluării interne a riscurilor proprii și a solvabilității stau la baza adoptării de către organele de conducere a deciziilor care au impact semnificativ asupra activităţii, cum ar fi decizii privind tarifarea, planificarea capitalului, stabilirea strategiei de afaceri, definirea apetitului la risc, politica privind investiţiile sau elaborarea planurilor pentru situaţii de urgenţă.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter