Justiție

La Curtea Supremă de Justiţie a avut loc o nouă şedinţă în dosarul "Sacoşa", în care Igor Dodon are statut de învinuit

La Curtea Supremă de Justiţie a avut loc o nouă şedinţă în dosarul "Sacoşa", în care Igor Dodon are statut de învinuit

La Curtea Supremă de Justiţie s-a desfăşurat o nouă şedinţă în dosarul "Sacoşa", în care are fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, are statut de învinuit. Magistraţii au respins solicitarea procurorilor de a-l audia online pe unul dintre martorii acuzării. În schimb, CSJ a admis cererea lui Dodon de a continua şedinţa de judecată în lipsa lui.

Procurorii au solicitat instanţei ca unul dintre martorii din dosarul "Sacoşa" să fie audiat online, prin teleconferinţă. Este vorba despre Adrian Radu, fost angajat în companiile fugarului Vladimir Plahotniuc. Bărbatul se află în prezent în străinătate.  

PETRU IARMALIUC, procuror de caz: „A fost respins demersul doar pentru data de astăzi, urmând ca acuzarea să coordoneze cu martorul celelalte trei şedinţe, dacă va fi prezent în Republica Moldova. Fiecare martor este important, deoarece el vine cu anumite informaţii date aferent actului de acuzare lui Igor Dodon. În mod special, Radu Adrian ţine de aspectul înregistrărilor video, audio în care sunt fixate acţiunile lui Igor Dodon, Plahotniuc şi Serghei Iaralov”.

Tot astăzi, au fost audiaţi audiaţi martorii acuzării - fostul comunist, Marc Tcaciuc, și fostul deputat din partea Platformei "DA", Alexandr Slusari. Procurorii mai spun că la următoarea şedinţă ar trebui să fie audiaţi şi alţi foşti deputaţi, printre ei Adrian Candu şi Andrei Năstase. Prezent în şedinţă, Igor Dodon, care are statut de învinuit, a cerut ca procesul să se desfăşoare în lipsa lui.

IGOR DODON, fostul preşedinte al Republicii Moldova: „Consider că apărătorii pot să facă faţă acestui proces în lipsa mea. Eu nu mă eschivez şi m-am prezentat la toate şedinţele pe parcursul la doi ani de zile.  Am activităţi destul de importante legate de campania preelectorală, campania electorală, în care vom fi implicaţi activ”.

Fost preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, este învinuit de trădare de patrie, corupere pasivă, îmbogățire ilicită și acceptarea finanțării partidului de către un grup criminal organizat.

Procurorii îl acuză că ar fi pretins de la Vlad Plahotniuc peste un milion de dolari pentru a promova interesele Partidului Democrat din Moldova. Dodon, care pledează nevinovat, riscă până la 20 de ani de inchisoare.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter