Politic

Fost viceprim-ministru pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski: „UE este singura opțiune pentru R. Moldova. Alte opțiuni înseamnă consecințe nefaste”

post-img
Fost viceprim-ministru pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski: „UE este singura opțiune pentru R. Moldova. Alte opțiuni înseamnă consecințe nefaste”

„Dispoziția a marii majorități a oamenilor din R. Moldova se înclină spre UE. Și aici, orice persoana rațională poate să explice foarte repede că alte opțiuni pentru R. Moldova pur și simplu nu sunt. Orice alte opțiuni pentru R. Moldova înseamnă dezmăț și consecințe nefaste,” a menționat fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Potrivit invitatului emisiunii, Vladislav Kulminski, cetățenii R. Moldova trebuie să facă o alegere clară, iar aderarea la UE ar reprezenta singura opțiune sigură pentru R. Moldova. 

„În alegerile 2020-2021 noi aveam o altă situație. Atunci PAS a avut o campanie electorală clasică, de centru-stânga, ei practic au intrat pe segmentul de centru-stânga, au preluat acolo toate voturile și au plecat înapoi pe segmentul de dreapta. De această dată așa nu va mai fi, pentru că acum oamenii trebuie să facă o alegerea clară: tu ești pentru sau tu ești împotrivă. Și mi se pare o sarcină, să explicăm oamenilor ce înseamnă pentru R. Moldova războiul în Ucraina, ce ar însemna pentru R. Moldova un război la noi și lumea trebuie să fie foarte conștientă de acest pericol. Sunt sigur că acum dispoziția a marii majorități a oamenilor din R. Moldova se înclină spre UE. Și aici, orice persoana rațională poate să explice foarte repede că alte opțiuni pentru R. Moldova pur și simplu nu sunt. Orice alte opțiuni pentru R. Moldova înseamnă dezmăț și consecințe nefaste.”

Într-un scenariul în care la guvernarea R. Moldova ar veni forțe pro-ruse, analistul politic Anatol Ţăranu, consideră că ar fi o catastrofă pentru R. Moldova. 

„Este absolut evident ca dacă vin la guvernarea R. Moldova forțe pro-ruse, asta ar însemna că Moscova va obține pârghii foarte serioase de a influența situația internă din statul nostru. Asta înseamnă că SIS-ul nostru, armata noastră, toate structurile de stat vor fi împânzite cu agentură rusă, asta e mai mult decât evident. Problema va fi și de altă natură. Din acel moment se va subția simțitor ajutoarele care vor veni din partea partenerilor noștri de dezvoltare, iar R. Moldova nu dispune de capacități la ora actuală de a supravețui de sinestătător din punct de vedere economic. F. Rusă nu are cum să ne ajute din punct de vedere economic, din simplul motiv că situația lor economică este precară și ea se va înrăutăți și mai mult. O guvernare pro-rusă la Chișinău ar însemna înrăutățirea considerabilă a relațiilor noastre cu Ucraina, cu toate consecințele care vin de aici.  Ar fi o catastrofă. Alegătorii noștri din R. Moldova ar trebui să înțeleagă acest lucru, chiar dacă există o nemulțumire în creștere față de  neeficiența politicilor pe care le promovează actuala guvernare. ”

Emisiunea integrală poate fi vizionată în continuare: 


author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter