Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Bustul celui de-al doilea preşedinte al Sfatului Ţării, Constantin Stere, a fost dezvelit la Rezina

Bustul celui de-al doilea preşedinte al Sfatului Ţării, Constantin Stere, a fost dezvelit la Rezina. Este un omagiu adus personalităţii sale pentru contribuţia la înfăptuirea Marii Uniri din 1918.

Bustul, realizat din bronz, este amplasat simbolic între sediul Primăriei oraşului Rezina şi Palatul raional de Cultură.

SIMION TATAROV, primarul oraşului Rezina: "Stere pentru noi este un punct de reper, un exemplu de verticalitate. Este un apostol al identităţii noastre naţionale şi astfel, cred, că aici, la margine de ţară, va apărea o altfel de abordarea tot ce inseamna viata".

SVETLANA ROTUNDU, deputat în Parlamentul Republicii Moldova: "Cosntantin Stere, om politic basarabean este prea putin cunoscut. Consider ca noi suntem cei care sa cunoastem si Este important să ne învăţăm copiii, nepoţii să-şi cunoască înaintaşii".

CONSTANTIN CODREANU, deputat în Parlamentul României: "Un Stere care a revenit azi la Rezina, este un implant de românism, un implant al istoriei noastre naţionale, care ne reaminteşte de năzuinţa pe care am avut-o întotdeauna: să fim parte a României".

Născut în judeţul Soroca, omul politic şi publicistul Constantin Stere a fost o figură emblematică a luptei pentru unitatea naţională a românilor. A sprijinit deşteptarea unei mişcări naţionale între Prut şi Nistru în perioada dominaţiei ţariste şi şi-a văzut visul împlinit după ce a pus umărul la unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918.

IULIAN RUSANOVSCHI, avocat: "Este o personalitate care urmeaza a fi redescoperita de toti romanii basarabeni, datorita rolului crucial in formarea sfatului Tarii , dar si prezenta sa de 11 mandate dupa unirea cu Ţara Mamă".

ANDREI BORDIAN, locuitor al oraşului Rezina: "Suntem datori să avem un neam, o Ţară şi să luptăm pentru ceea ce vrem noi.. Nu i s-a dat nimic uşor: totul i s-a dat prin muncă, prin luptă".

Bustul a fost dezvelit datorită Asociaţiei "Monumentum", cu susţinerea financiară a Euroregiunii "Siret-Prut-Nistru", a Asociaţiei obşteşti "Mihai Viteazul" din România şi a Primăriei Rezina.
Similare
RECOMANDĂRI