Virgiliu Mărgineanu: Un festival de film nu presupune doar proiecţia unor pelicule
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Virgiliu Mărgineanu: Un festival de film nu presupune doar proiecţia unor pelicule

Un festival de film nu presupune doar proiecţia unor pelicule. Preşedintele Uniunii Cineaştilor din Moldova, Virgiliu Mărgineanu, susţine că, în primul rând, este vorba de întâlniri dintre autori şi public, discuţii, dezbateri, mese rotunde, ateliere de lucru, stabilirea unor noi realizări în noi producţii cinematografice. „Asta înseamnă un festival: o comunicare între oamenii care lucrează în acest domeniu”, spune Virgiliu Mărgineanu, citat de IPN.

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, Virgiliu Mărgineanu a menţionat că organizarea festivalurilor de film online are avantajul că filmul poate avea mult mai mulţi spectatori. „Locurile sunt nelimitate şi aria de acoperire este nelimitată, dar, pe de altă parte, ai acces doar la film, dar la acel contact care se întâmplă de obicei la festivaluri, că de asta vine lumea la un festival sau la altul, cineaştii preferă să meargă să prezinte filme ca să aibă acel contact cu spectatorul, cu publicul. În felul acesta, vede reacţia publicului. Iar aici, neavând această reacţie, e complicat să îţi dai seama: a plăcut filmul sau nu a plăcut, cum a reacţionat sala, cum a simţit sala filmul”, a explicat acesta.

Potrivit cineastului, publicul moldovenesc cunoaşte puţine filme autohtone. „În primul rând, mă refer la lipsa cinematografelor. Dacă e să vorbim la nivel naţional, noi avem cinematografe doar în Chişinău care funcţionează. Şi din aceste cinematografe, dacă excludem reţeaua „Patria”, care este o reţea comercială, avem un singur cinematograf necomercial, în care putem să facem nişte proiecţii, putem să facem lansări, distribuţii, premiere de film. Mi se pare un pic incorect ca o ţară atât de mare să aibă un singur cinematograf naţional, dar asta se explică prin mai multe lucruri. Deci, economia de piaţă a făcut în aşa fel încât cinematografele în genere să fie mai puţin solicitate decât barurile, terasele, restaurantele sau alte locuri de divertisment şi, în felul acesta, mulţi dintre spectatori sau foştii cinefili s-au reorientat spre mediul online, nu mai preferă să cumpere bilete la cinema, ci preferă să privească filmele online”, a motivat Virgiliu Mărgineanu.

Preşedintele Uniunii Cineaştilor din Moldova e de părere că în 2021 vor fi mai puţine filme de producţie moldovenească. „Rezultatele negative le vom descoperi peste câţiva ani sau chiar şi anul viitor vom vedea că sunt mai puţine filme. Pe de o parte, nu avem dreptul să producem sau nu avem posibilitate să producem şi nu avem posibilitate să distribuim. Deci, sunt două lucruri care reprezintă ceea ce fac cineaştii – fac filme şi proiectează filme. Ceea ce am şi reuşit noi acum să facem, cel puţin, pasul doi – să proiectăm nişte filme realizate în ultimii trei ani, dar referitor la producţii chiar este destul de complicat. Ceea ce facem noi, eu vorbesc de casa de producţie pe care o reprezint, lucrăm la scenarii şi la dezvoltarea de proiecte. Deci, pregătim nişte proiecte cinematografice pe care urmează să le filmăm în momentul în care vom avea dreptul, dar şi aici stăm foarte greu, pentru că este vorba de întâlniri, este vorba de deplasări, cercetări, documentare, arhivă ş.a.m.d., iar atâta timp cât circulaţia este restricţionată, vă daţi seama că lucrăm doar în baza calculatorului, ceea ce e puţin”, a spus Virgiliu Mărgineanu.

Întrebat dacă vede anumite oportunităţi, uşi noi care se deschid pentru industria cinematografică locală, acesta a răspuns că nu, dar „încerc să fiu optimist şi vreau să cred că acest „Stai acasă” sau pauza pe care şi-au luat-o în special oamenii de artă şi cineaştii la fel vor duce la aceea ca pe viitor să fie mai multe scenarii.

În perioada 2-8 septembrie, 22 de filme moldoveneşti vor fi difuzate în cadrul proiectului „Filme din Moldova – online”. Este vorba de un caleidoscop de filme de ficţiune, documentare şi filme de animaţie produse exclusiv în Republica Moldova, care vor putea fi vizionate pe site-ul cinema.ucm.md sau la postul de televiziune Moldova 1. Filmele sunt realizate atât de regizori consacraţi, cât şi de tineri.

Similare
RECOMANDĂRI