Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un nou contingent al Armatei Naţionale a Republicii Moldova pleacă în misiune în Kosovo

Un nou contingent al Armatei Naţionale a Republicii Moldova pleacă în misiune în Kosovo. Timp de şase luni, 41 de militari vor asigura pacea în zona de conflict. Înainte de a pleca în misiune, ofiţerii au fost testaţi la noul coronavirus iar rezultatele au ieşit negative. Astăzi, militarii au participat la o ceremonie la care a fost prezent şi premierul Ion Chicu.

33 de soldaţi vor asigura paza obiectivelor militare, iar ceilalţi vor face misiuni de cercetare a terenului. Militarii spun că şi-au dorit să plece pentru a-şi îmbunătăţi abilităţile profesionale, dar şi pentru a-şi mări veniturile. Pentru fiecare zi de misiune, ei vor primi câte 50 de dolari.

"Pentru mine persoanl este important  din motiv că furnizez securitate şi în acelaşi timp îmi îmgobăţesc experienţa sau cunoştinţele. – Ce ţine de  salariul? – Salariul este neschimbat. Pur şi simplu se adauga diurna de 50 de dolari.  Voi participa pentru a doua oară. Am avut onoarea să particip şi în contigentul 6, de aceea sunt foarte bucuros că am reuşit să nimeresc în acest contigent. Pe lângă faptul că asigurăm pacea pe teritorul Kosovei. Eu mai am şi rolul de asigura sănătatea în cadrul contingentului nostru. În caz dacă va fi nevoie de un tratament ambulatoriu".

Ostaşii vor fi dislocaţi într-o unitate militară italiană. Ca să ajungă acolo, au trecut etape dure de selecţie. Una dintre ele este şi testul la COVID-19.

ALEXANDRU PÎNZARI, ministrul Apărării: "Chiar ieri am primit rezultatele testelor, toţi 41 de militari sunt negativ testaţi şi sigur că misiunele internaţionale sunt acomodate la regulile noi în vederea prevenirii în primul rând a COVID-ului".

Premierul Ion Chicu a declarat că aceşti militari contribuie la securitatea internaţională. 

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: "Prestaţia militarilor moldoveni este apreciată foarte înalt. Şi eu sunt sigur că şi aceşti militari, care pleacă acum în Kosovo, vor reprezenta cu demnitate Republica Moldova şi vor asigura pacea în acea regiune".

Primul grup de militari al Armatei Naţionale a fost detaşat în misiunea KFOR din Kosovo, în martie 2014.
 
Similare
RECOMANDĂRI